Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Polisens varumärke under press

Publicerad: 6 mars 2017, 14:01

Foto: Wikimedia Commons

Färre lösta brott, ökad otrygghet, interna protester, mediekritik, avhopp, rekryteringsproblem och fallande förtroende. Polisens normalt starka varumärke får kopiöst med stryk


Ämnen i artikeln:

VarumärkePolisen

Morgan är fyra och stolt som en ungtupp när han skuttar in på förskolan. Han har fått en polis-t-shirt av farmor som aldrig kan säga nej och efter visst tjat har han fått lov att visa den en dag för kompisarna. Den har pistol och sheriffstjärna tryckta framtill och kommunikationsradio och handfängsel där bak. Pedagogerna håller masken och kompisarna vill gärna leka tjuv och polis.

Starkare än så blir knappast ett varumärke.

Visst finns det brandmans-t-shirt. Barn älskar att spruta vatten, men det är polisen som har pistolen, symbolen för våldsmonopolet och makten. Det fattade Morgan redan i fjol och nu är han hjälten som inkapaciterar buset och vidmakthåller rättsordningen på förskolans gård.

Men Morgans pappa är inte lika imponerad. Hans kontakter med ordningsmakten inskränker sig till att köa för nytt pass, ett alkotest en lördag utanför köpcentrumet och några lika försåtliga som svindyra fartböter i Audin. Annars verkar det mest vara gnäll på Polisen, tycker han, och gnäll av polisfacket. "Fokusera på att fånga bovar", tycker han.

Hans svärfar har inte haft några kontakter med Polisen alls och det är han förbannad för. De kom inte ens när tjuvar länsat sommarstugan på både platt-tvn och all sprit han smugglat hem från Lanzarote, trots att det borde funnits fingeravtryck eller DNA, hävdar svärfar som gärna ser CSI. Och när hans nästan nya cykel blev stulen utanför kvarterskrogen verkade Polisen betrakta tillgreppsbrottet som en försäkringsfråga. "Meningslöst att ringa snuten", muttrar svärfar som går vaktskift vid båtklubben och tycker att medborgargarden är en bra idé.

Svagare än så blir knappast ett varumärke.

Så hur är det egentligen med förtroendet för Polisen?

Brottsförebyggande rådet (Brå) genomför sedan tio år den nationella trygghetsundersökningen som också undersöker förtroendet för de rättsvårdande myndigheterna. Två slutsatser är glasklara:
# Män och äldre litar mindre på Polisen än andra.
# Förtroendet för Polisens sätt att arbeta växer.

Men, vänta nu – ökat förtroende? Jo, så var det, fram tills i fjol. Men i somras hände något. Förtroendet för Polisens sätt att arbeta föll samtidigt som misstron växte.

Läs fortsättningen på reportaget i det senaste numret av Resumés magasin! Ingen prenumeration? Lugn, det fixar du här.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

VarumärkePolisen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.