Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Polisnämndens vice ordförande pr-konsult åt Lexbase

Publicerad: 28 januari 2014, 09:03

Harald Ullman.

Harald Ullman, vd på Ullman PR, är även vice ordförande i polisnämnden i City. Samtidigt har hans byrå fått pr-uppdraget för den nya hårt kritiserade sajten Lexbase där det går att söka på dömda personer. – Det är ett privat intresse som ligger bakom och de vill väl tjäna pengar, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Sandra KaståsLexbaseHarald UllmanUllman PR

Advokaten Pontus Ljungren står som taleseperson för nya sajten Lexbase som är föremål för en kritikstorm. Visionen är ett ”tryggt samhälle där man kan lita på varandra”. På Lexbase kan man utan registrering eller betalning söka efter personer och se om de dömts för brott och varit föremål för juridisk prövning.

Aftonbladet skriver att Ullman PR har anlitats av Lexbase för lanseringen. Byråns vd Harald Ullman (S) är samtidigt vice ordförande i City polisnämd.

–      Jag har inga kommentarer om pågående uppdrag för kunder, säger Harald Ullman.

Men du sitter i polisnämnden?

–      Ja.

Ser du några problem med det i det här fallet?

–      Nej.

Vad är tanken bakom Lexbase?

–      Det får du fråga Lexbase om.

Resumé har sökt Pontus Ljunggren, via Sandra Kastås, pr-ansvarig på Ullman för Lexbase.

–      Pontus sitter i förhandlingar hela dagen, säger Sandra Kastås.

Kjell Lindgren
, presstalesman på polisen, känner inte till att Ullman sitter i polisnämnden.

– Det finns åtta polisnämnder, men jag ber att få återkomma, säger han.

Enligt Datainspektionen är det tveksamt om Lexbase strider mot lagen.

Efter att Resumé publicerat artikeln ringer Varg Gyllander, presschef på vid polismyndigheten i Stockholms län, upp.

– Så länge människor håller sig inom lagstiftningen har vi inga synpunkter på det. Och från det jag har läst följder de lagen. Men det kan finnas skäl att följa det här, säger Varg Gyllander.  

Så skriver Lexbase på sajten

Lexbase är Sveriges största databas med rättsinformation och en ny banbrytande tjänst på den svenska marknaden. Vår grundidé är att på ett och samma ställe tillgängliggöra rättsinformation från samtliga svenska domstolar.

Lexbases vision är ett samhälle där människor kan lita på varandra  och känna trygghet i sin närmaste omgivning. Som ett led i att  förverkliga visionen har vi skapat Lexbase. Ett verktyg som ger alla  medborgare möjlighet att ta del av korrekt och uppdaterad juridisk  information om personer och företag. Med alla medborgare menar vi att  informationen i databasen, på ett okomplicerat sätt, finns tillgänglig  även för privatpersoner och små företag och inte bara - som det varit  tidigare – för media och större företag. Ökad öppenhet för alla med  enkel tillgång till domstolarnas beslut är för oss en grundpelare i ett  demokratiskt samhälle.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.