Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Politik bättre än pr

Publicerad: 3 december 2010, 13:08

Politiken har blivit en höglönebransch. Partiernas toppstrateger behöver inte skämmas för sina lönebesked när de träffar folk i det privata näringslivet. Kommunikatörerna i kanslihuset och partierna tjänar i dag mer än konsulterna i pr-branschen.


Ämnen i artikeln:

Anna HelsénStefan SternPer Schlingmann

truetrue2020-12-10T14:07

Per Schlingmann, M, Ibrahim Baylan, S, Stefan Stern, S och Anna Helsén, S.

Det senaste decenniet har det blivit allt vanligare att folk går mellan politiken och pr-branschen. När lönesättningen i kanslihuset och partierna har ifrågasatts har det hetat att lönerna måste vara konkurrenskraftiga mot vad som erbjuds i det privata näringslivet (läs: främst pr-branschen).
Men generellt sett drar de politiska kommunikatörs­lönerna i väg i dag.

Topptrion, den tidigare partisekreteraren för M, Per Schlingmann, partisekreteraren för S, Ibrahim Baylan, och Mona Sahlins stabschef Stefan Stern tjänar en bra bit över miljonen. En lön fullt i nivå med vad informationsdirektörerna i större företag eller vad byråledarna på de större pr-företagen tjänar.
Men tydligast är det i nivån under. Planerings-, kommunikations-, press- och stabschefer i politiken tjänar i dag betydlig mer än de flesta konsulter i pr-branschen. Här ligger de flesta i intervallet
600 000 till 800 000 kronor.

Det kan jämföras med några av dem som har gått från politiken till pr-branschen. Här ligger de flesta i intervallet 400 000 till 500 000 kronor.

Samboparet Stefan Stern och Maria Danielsson är ett exempel.

Han tjänade som Mona Sahlins närmaste rådgivare nära 1,2 miljoner förra året. Hon drog som JKL-rådgivare in 497 000 kronor.

Klivet in i politiken kan för många vara lönsamt. Som Springtimekonsult tjänade Bo Krogvig 965 200 kronor år 2009. Enligt en artikel i Expressen den 25 september i år kunde han som S-valgeneral fakturera partiet 155 000 kronor (plus moms) per månad. På årsbasis skulle det innebära 1,8 miljoner. Faktureringen gjordes genom egna bolaget Myra kommunikation.

För den tidigare kommunikationschefen Karin Pettersson betydde jobbet också ett lönelyft. Som chefredaktör för Fokus tjänade hon strax över 400 000 kronor per år. Årslönen som kommunikationschef blev 780 000 kronor.

Och nu väntar ett nytt löne­lyft, Aftonbladets tidigare ­politiske chefredaktör tjänade 1,8 miljoner om året.

En riktigt bra löne­utveckling har också Fredrik Reinfeldts stabschef och tidigare pressekreterare Niclas Bengtsson haft. Mellan 2006 och 2009 ökade han sin lön med 30 procent. Fast ännu bättre har det gått för planeringschefen Kristoffer Thamsons som mellan 2006 och 2009 ökade sin lön med 50 procent.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.