Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Politiskt rävspel i Almedalen

Publicerad: 7 juni 2010, 12:50

Under Almedalsveckan kommer blockgränsen gå exakt mitt på Korsgatan mitt i Visby. På västra sidan samlar de rödgröna sina skaror på Hamnplan. På östra huserar Alliansen på Strandgatan. Nu startar också rävspelet om att lägga aktiviteter så att man stjäl uppmärksamheten från motståndarsidan.


Ämnen i artikeln:

Rödgröna

truefalse

Den 4 juli brakar politikerveckan loss i Visby. Redan nu planerar blocken för hur de ska kunna stjäla uppmärksamheten från varandra. (Foto: Andreas Elgstrand)

Med opinionssiffror som är jämnare än någonsin blir Almedalsveckan 4–10 juli en kamp om uppmärksamheten där blocken slåss om att bli varje dags vinnare.

Allt tyder på att Alliansen kommer med sitt gemensamma­ utspel under torsdagen, som annars är Socialdemokraternas dag i Almedalen.
– Vi planerar för ”annan verksamhet” den dagen, ­säger Erik Bratthall, som är koordinator i Alliansen gemensamma kampanjstab.

De har i år ett Allianshus, inrymt i Länsstyrelsens gamla lokaler på Strandgatan.
– Vi inviger Allianshuset på måndag. Det vi vet är att parti­sekreterarna deltar. Men det är mycket möjligt att parti­ledarna kommer också, säger Erik Bratthall.

Måndagen är annars Väns­terpartiets dag. Men förmodligen kommer det alltså ett Alliansutspel redan denna dag.

Tisdagen är Folkpartiets dag. Men också den dag när Social­demokraterna brukar hålla sitt ekonomiska seminarium, med tunga gäster.
– Ja, seminariet brukar av tradition vara på tisdagar, så det handlar inte om något kommunikationstrick att lägga det där, säger Fredrik Kornebäck, presschef hos Socialdemokraterna.

På onsdagskvällen står Centerns Maud Olofsson på Almedalsscenen. Samtidigt festar de rödgröna ett stenkast därifrån på Hamnplan. Det ska under veckan vara de rödgrönas samlingspunkt.
– Ja, det är en fest då, men den är nog mer intern för de rödgröna valarbetarna, säger Fredrik Kornebäck.

Under Allianspartiernas tisdag och onsdag ligger Alliansen i övrigt lågt, då genomförs i stället interna valarbetarseminarier i Allianshuset.

Att Alliansen tar sikte på ett gemensamt utspel under torsdagen gör att det mesta tyder på ett gemensamt rödgrönt utspel under onsdagen.

På fredagen, under KD-dagen, dyker det upp en oväntad konstellation i en debatt om arbetstidsförkortning: ”De tre SCH:ena”: Carl Schlyter, Europaparlamentariker MP, Gudrun Schyman, ledare för Feministiskt initiativ och MP:s tidigare språkrör Birger Schlaug, ordnat av Feministiskt initiativ och Miljöpartiet i Mölndal.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Rödgröna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.