onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Portas av SVT och TV4: ”En fördel”

Publicerad: 3 juli 2014, 10:07

Gudrun Schyman.

Foto: Andreas Elgstrand.

Gudrun Schyman portas av både SVT och TV4 i partiledarutfrågningar och slutdebatter oavsett hur höga opinionssiffror hon får. Det ger FI chansen att agera som mobbad utmanare i sociala medier. – Det kan vändas till vår fördel, säger FI:s presschef Zandra Bergman.

Ämnen i artikeln:

Eva Landahl

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


I EU-valet 1999 fick KD delta i slutdebatten, trots att de saknade säte i EU-parlamentet. De fick sedan två mandat.

I EU-valet 2004 fick Junilistan höga opinionssiffror, men stängdes ute av SVT. De tog tre mandat.

Vid EU-valet 2009 stängdes Piratpartiet ute, men fick två mandat. Inför riksdagsvalet 2010 fick SD inte delta, men kom in i riksdagen.
1991 lät SVT Ny Demokrati delta i slutdebatten sedan partiet haft tvåsiffriga opinionssiffror. Undantaget motiverades med att "partiet ingick i en diskussion om regeringsunderlaget". Det är ett argument som ett starkt FI skulle kunna damma av.

Men SVT:s vd Eva Hamilton är obeveklig, principerna är numera huggna i sten:

– Endast de partier som är representerade i den parlamentariska församlingen får delta. Visst, vi har gjort avsteg, men det var så länge sedan. Det spelar ingen roll om FI får höga opinionssiffror.

SVT:s valgeneral Eva Landahl har stämt av med sin kollega på TV4, Mattias Hägerlund, som har samma benhårda inställning:

– Vi tillämpar samma princip som SVT. FI kommer inte att få delta i våra debatter eller partiledarutfrågningar. Däremot kommer vi att bevaka deras valvaka på samma sätt som de övriga partierna. I vårt "Valspecial" som går en kvart varje dag i 22-Nyheterna de tre sista veckorna före valet får de självklart vara med.

Men FI kommer att kräva att få delta om siffrorna fortsätter upp:

– SVT och TV4 har svårt att bortse från att det finns ett stort allmänintresse kring oss, säger FI:s presschef Zandra Bergman. Vi för en dialog med SVT kring hur vi ska vara med i deras Valkompassen.

FI gynnades av att inte få delta i SVT:s debatt inför EU-valet i maj, tror hon:

– De avhandlade jämställdheten på 50 sekunder och många hörde av sig och undrade varför vi inte var med. Ja, det kan vändas till en fördel om vi inte får vara med.

I sociala medier dominerar de nya partierna SD och FI. Nu skapar FI en strategi för att nå andra än antirasister och unga feminister. Fortsatta home parties, eller beach parties, och en breddning i sociala medier är huvudingredienser:

– Bland medelålders kvinnor finns ett stort missnöje, inte minst med pensionssystemet.

Läs mer i Resumés dagliga Almedalstidning (gratis). Klicka HÄR

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev