Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-avhopp efter norska valet

Publicerad: 10 september 2013, 11:45

Erna Solberg – valvinnare i Norge.

Foto: Höyre.

Regeringsskiftet i Norge betyder också att den nya regeringen får ta tag i en fråga som blivit allt hetare under valrörelsen: att ledande politiker och tjänstemän går direkt från politiken till lobbyistjobb. En regeringskommitté krävde i somras att det införs en karenstid för de ledande företrädarna.


Resumé skrev tidigare i dag om att såväl Göran Persson som Ingvar Carlsson vill se en karenssperiod i Sverige.

Debatten om den allt mer omfattande vandringen från politiken till pr- och lobbyuppdrag tog fart i valrörelsens slutskede när det undersökande NRK-programmet Brennpunkt granskade pr-byråernas politiska inflytande.

Norska tidningar har skrivit om 15 toppolitiker som de senaste åren lämnat politiken för att gå in i pr-uppdrag. Och fyra stortingsledamöter ställde inte upp till omval i år – de väljer att gå till uppdrag i pr-branschen i stället.

Med regeringsskiftet väntas ännu fler söka sig till lobbyuppdrag i pr-branschen.

I somras kom en regeringskommitté med ett förslag på karenstid för de tidigare politiskt valda och anställda. De föreslår ett års karenstid för statssekreterare och politiska rådgivare. Under den ska de inte få verka inom det politiska område där de tidigare varit verksamma eller agera lobbyister mot sina tidigare departement. För statsråd föreslås karenstiden bli två år.

Högst andel ex-politiker har norska pr-byrån First House där elva av de 28 anställda har en bajgrund i politiken.

– Erfarenheter från politiken ger en unik förståelse för den politiska processen. De vet vad beslutsfattarna lägger vikten i sitt beslutsfattande, säger First House vd Per Høiby till Aftenposten.

Bland byråns konsulter finns två tidigare statsråd, tre statssekreterare och en rad politiska rådgivare fördelat på främst de tre största partierna: Arbeiderpartiet, Høyre och Fremskrittspartiet.

Den norske forskaren Anne Therese Gullberg ser en tendens som nu efter regeringsskiftet kan bli ännu starkare: politiker som först gått till pr-branschen och sedan återvänder till politiken.

– Det leder till långt större problem än övergångar från politiken till pr. Då tar politikerna som kommer från pr-branschen med sig erfarenheter och intressen som är oidentifierbara, skriver hon i Dagsavisen.

Se Brennpunkts program om pr-branschen

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.