Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-experter dömer ut kvinnoargumentet: ”Håller inte”

Publicerad: 29 oktober 2014, 11:03

Alice Bah Kuhnke och Åsa Romson har fått en tuff start på regeringsresan.

Medieträningsexperterna Paul Ronge och Jeanette Fors Andrée håller inte med om att kulturmininister Alice Bah Kuhnke och vice statsminister Åsa Romson mobbas i media för att de är kvinnor. – Det är ett fattigdomsbevis i försvaret av dem, säger Paul Ronge.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeÅsa RomsonPaul Ronge

Aftonbladets Eva Franchell menar i sin ledare "Kvinna? Räkna med mobbning" att vice statsminister Åsa Romson bara är en i raden av kvinnor på höga politiska poster som har granskats hårt av media under de sista åren.

"En ny regering innebär kvinnliga ministrar som kan mobbas", skriver hon idag.

Så sent som igår kunde Resumé berätta att Åsa Romson endast ger sms-intervjuer till Expressen efter avslöjanden om alltifrån att hon har använt otillåten båtfärg och betalat energiskatten till att en högt uppsatt tjänsteman från MP har dömts för knarksmuggling.

Eva Franchell menar till exempel att Åsa Romson inte köpte färgen och att domen föll redan 2012.

Hon tar även upp kulturminister Alice Bah Kuhnkes intervju med SR och menar att svaren "snurrar runt på nätet" som skämt och att attackerna beror på de är kvinnor.

Paul Ronge håller inte med på någon punkt.
– Det är idiotiskt att sätta sig i en intervjusituation innan potatisen är färdigkokt. Man måste ju först analysera och bestämma vilka budskap man ska ha. Det är bara fånigt att påstå att medias hantering beror på att de är kvinnor, säger han.

Han menar att Alice Bah Kuhnke är en väldigt trevlig person som har gjort bra resultat på sina tidigare jobb, men att det inte räcker med ett vinnande leende som ny kulturminister.

– Du kan ju inte bete sig om du sitter i ett läxförhör och har noll svar att ge. Då framstår du som okunnig, oengagerade och till och med arrogant. Det går heller inte att kritisera reportern för att ställa hypotetiska frågor, utan du äger ju bara ditt svar, säger han.

Hur tycker du att Romson och Miljöpartiet har agerat då med tanke på sms-intervjuer och annat?
– Det är samma sak där. Man har brustit rejält. De riktigt duktiga talar på ett ödmjukt och bra sätt om varför man inte kan göra en intervju just nu, säger Paul Ronge.

Han får medhåll från Jeanette Fors Andrée, som inledde sin karriär som medietränare med att forska i förtroendekriser och sedermera startade en konsultverksamhet.

– Medias hantering har inte att göra med att de är kvinnor, utan man har tagit det här på volley utan tydliga budskap och utan att tänka igenom vad man vill säga, säger hon.

Men det är väl även misstag som nya manliga ministrar kan göra. Kan det vara så att man går hårdare åt kvinnorna trots allt?
– Nej, jag tror inte det. Det handlar om innehållet och bristen på djup. Man måste vara förberedd så att man kan svara på frågan och inte slingra sig undan. Det är många politiker som har gått i den fällan och det brukar aldrig sluta bra, säger Jeanette Fors Andrée.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.