Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-experterna om Åsa Romsons debattgroda

Publicerad: 11 maj 2015, 10:57

Åsa Romson är hårt ansatt efter gårdagens partiledardebatt

Foto: SVT

Miljöparti-ledaren Åsa Romsons liknelse mellan situationen på Medelhavet och Auschwitz har väckt starka reaktioner och blivit händelsen på allas läppar efter gårdagens partiledardebatt. Att fokus hamnar på uttalandet är extra olyckligt med tanke på att regeringen är satt under press anser de pr-konsulter som Resumé har pratat med.

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietÅsa RomsonSVT

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Gårdagens partiledardebatt i SVT Agenda fick ett tufft efterspel för Miljöpartiets språkrör och Sveriges vice statsminister Åsa Romson. När invandringsfrågan diskuterades sa hon att fler människor i dag flyr än vad vi har sett sedan andra världskriget.

– Vi håller i Europa på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz, sa hon under debatten.

Uttalandet väckte snabbt kritik på sociala medier och även Stefan Löfven tog avstånd från liknelsen. När Åsa Romson skulle be om ursäkt kallade hon romer för "zigenare" i SVT:s sändning. Hon använde även samma formulering i intervju med Expressen.

Dubbla klavertramp en vice statsminister inte får göra, anser New Republics seniorkonsult Paulo Silva, som tidigare varit stabschef för Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

– En ledande politiker kan inte göra den typen av uttalanden. Det är nedvärderande, säger han till Resumé.

Han tycker att Åsa Romsons ambition med att lyfta den senaste tidens flyktingtragedier var bra, men jämförelsen blev historielös.

– Hon hade goda avsikter med att lyfta fram tragedin, men misslyckades med att dramatisera det. Jämförelsen blev helt fel och det kan tolkas som att hon bagatelliserar förintelsen.

– De flesta ser en skillnad mellan systematisk utrotning och det som sker i Medelhavet. Om 15-20 år kanske vi ser det i ett nytt ljus, men vi är inte där än och då blir det väldigt olyckligt när hon gör den jämförelsen.

Att fokus hamnar på Åsa Romsons liknelse är extra olyckligt med tanke på det pressade läge som regeringen befinner sig i menar Paulo Silva:

– Det är inte direkt det här som regeringen behöver just nu. De har haft en turbulent tid med kritik kring politikens innehåll från framförallt näringslivet. I stället för att bygga förtroende handlar diskussionen i efterhand om ett illa valt uttryck.

– Just Åsa Romson är i extra stort behov av att förstärka sin näringslivsprofil då hon förknippats med att stoppa bygget av förbifart Stockholm och stänga Bromma flygplats.

Sammanfattningsvis tycker Paulo Silva att regeringen misslyckades med att få upp en trovärdig berättelse om den ekonomiska politiken på agendan under debatten.  

– Det här är inte bara en kommunikationsutmaning. Ser man till utredningen om vinster i välfärden så finns det en stor osäkerhet från den delen av näringslivet. Grundutmaningen är att fundera på vad som är fel med den egna politiken, när investeringsplaner och jobb läggs på is i välfärdsföretagen. Regeringen har kritiserats för bristande förberedelser och lyckades under debatten inte förmedla berättelsen om en politik som för Sverige framåt.

Paulo Silva är även kritisk mot hur Åsa Romson hanterade situationen när Jonas Sjöstedt pressade henne hårt om Vattenfalls brunkol.  

– Han fick stå oemotsagd med sitt plakat och plockade bara poänger. Så kan inte MP agera om de inte vill tappa väljare till Vänsterpartiet. Här hade Åsa Romson kunnat visa på skillnaden mellan att regera och sitta utanför. Saudiavtalet hade exempelvis aldrig rivits upp utan MP och hon hade kunnat trycka tydligare på vilken skillnad i ansvar det innebär att sitta i regeringen.

Krishanteringsexperten Jeanette Fors-Andrée, som jobbar på Livsmedelsföretagen, anser att Åsa Romson borde ha bättre retorisk skärpa även när det hettar till:

– En vice statsminister ska vara med drillad i att kunna göra uttalanden som är politiskt korrekta. Detta gäller även i stridens hetta. Hennes jämförelse är direkt opassande. Hon fick ingen bra start och det här kommer inte att bättra på hennes förtroende, säger hon till Resumé.  

Vad skulle hon behöva förbättra kommunikativt?
– Hon behöver välja sina berättelser, ord och jämförelser med större omsorg. Som vice statsminister och språkrör kan man kräva mer av henne. Hon borde vara bättre förberedd.

Att det är Åsa Romsons uttalande och inte debattens sakpolitiska innehåll som dominerar nyhetsflödet i dag förvånar inte Jeanette Fors-Andrée:  

– Det är olyckligt när ett enskilt uttalande tar fokus från politiken, men det är också högst förståeligt. Många är missnöjda och berörda över liknelsen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev