tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsult på dubbla stolar i regeringskansliet

Publicerad: 27 juni 2015, 16:55

En rad politiska tjänstemän i regeringskansliet har en bakgrund som PR/PA-konsulter. Minst en är dessutom fortfarande anställd på en PA-byrå.

Ämnen i artikeln:

PR

– Men jag är tjänstledig, säger Kathrin Österlund, 40, politisk sakkunnig hos infrastrukturminister Anna Johansson och seniorkonsult på Hegeli Public Affairs.
Byrån Hegeli Public Affairs har en en uttalad profil mot samhällsbyggnadsfrågor. Vd  för företaget är högskoleminister Helene Hellmark Knutssons make Richard Hellmark. På sin hemsida skriver företaget:
”Med vår unika kompetens och arbetssätt hjälper vi våra kunder till framgångsrika affärer genom att långsiktigt bygga relevanta samhällskontakter.”
Kathrin Österlund presenteras på sidan som en seniorkonsult med: ”gedigen och bred kunskap om infrastrukturprojekt på såväl spår- som vägsidan”, med tillägget att hon ”för närvarande är tjänstledig för en tjänst som politiskt sakkunnig hos infrastrukturminister Anna Johansson (S)”.
Till tidningen Resumé säger Kathrin Österlund att hon i november 2014 började på Hegeli PA efter att under åtta år ha arbetat för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.
– Men det blev en kort sejour. I mitten på december började jag jobba hos infrastrukturministern.

Vilka kunder hade du på Hegeli?
– Det kan jag inte svara på. Det är sekretessuppgifter. Dessutom hann jag knappt komma in i kundkontakterna.

Ser du det inte som problematiskt att du fortfarande är anställd på byrån samtidigt som du är politiskt sakkunnig hos infrastrukturministern?
– Nej, det tycker jag inte. Jag är tjänstledig.

Men en del av Hegelis kunder är ju verksamma inom samma områden som du på departementet, det vill säga infrastruktur?
– Det kan jag inte svara på. Det får Hegeli svara på.

Kathrin Österlund är långt ifrån den enda som gått direkt från arbete på en pr/pa-byrå till regeringskansliet.
Ett annat exempel är Johan Moström, politiskt sakkunnig hos inrikesminister Anders Ygeman (S). Inte heller han vill berätta vilka kunder han hade när han var konsult på Rud Pedersen Public Affairs.
”Enligt överenskommelsen jag gjorde vid anställningen så kommenteras inte byråns enskilda kunder vilket jag respekterar även om jag inte längre är anställd där. Jag arbetade i hälsoteamet vilket innebar att de kunder jag hade främst var inom läkemedelssektorn”, skriver han i ett mejl till tidningen Resumé, som delas ut i Almedalen.

En som är öppnare med sin bakgrund är Emilia Hagberg, stabschef hos klimat- och miljöminister Åsa Romson.
– Jag arbetade på New Republic, med fokus på hållbarhets-, energi- och fastighetsfrågor. Några av de uppdragsgivare jag arbetade med var Akademiska hus, Svensk Solenergi, Svensk Ventilation och Naturskyddsföreningen.

Milischia Rezai gick direkt från JKL till jobbet som politiskt sakkunnig hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Vilka kunder hade du på JKL?
– Det får jag inte säga.

Är inte problematiskt med tanke var du arbetar nu?
– Jag känner att jag i dag inte påverkas av det jag arbetade med tidigare. Men jag kan ändå tycka det vore rimligt att redovisa kunderna, åtminstone inom regeringskansliet.
– Och en rimlig kompromiss borde vara att ministern får en lista över vilka kunder som bland annat jag har haft. Listan behöver inte publiceras på regeringens hemsida.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev