söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsulten frias

Publicerad: 18 juni 2008, 11:55

Den pr-konsult på Gullers Grupp som erbjöd Dagens Industri-reportern Fredrik Sjöshult en resa till Florida frias i Stockholms tingsrätt. Domen meddelades i dag.

Ämnen i artikeln:

PR

Rättegången hölls för två veckor sedan, mer än två år efter att pr-konsulten på Gullers Grupp kontaktat Dagens Industri-reportern Fredrik Sjöshult och erbjudit honom en resa till Fort Lauderdale, Florida, där företaget eCopy skulle ha en mässa om dokumenthanteringstjänster.

Efter att Fredrik Sjöshult skrev en krönika om erbjudandet valde Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning. Kammaråklagare Malin Palmgren ansåg att det var ett principiellt viktigt fall.

I rätten försvarades pr-konsulten av advokat Per Durling som menade att det inte fanns något uppsåt.

Pr-konsulten hade slarvat och glömt att tala med sina överordnade när han direktöversatte en internationell release som han fått via en norsk byrå som ingår i samma nätverk som Gullers Grupp.

I dag meddelades domen – åtalet ogillas. Rätten menar att resan och boendet i sig kan anses utgöra en straffbar förmån och att den har samband med Fredrik Sjöshults tjänsteutövning. Pr-konsulten kan också hållas ansvarig och dömas för bestickning även om företaget eCopy i det här fallet ligger bakom det ursprungliga erbjudandet.

Men samtidigt menar rätten att ett företag får bjuda in till studieresor – något direkt eller förtäckt krav på på publicitet fanns inte i mejlet till Fredrik Sjöshult. I slutet av domen skriver tingsrätten:

"Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten, särskilt mot bakgrund av att förmåner riktade till journalister i vart fall inte kan bedömas lika restriktivt som förmåner riktade till offentliga tjänstemän, att den erbjudna förmånen inte är att bedöma som otillbörlig."

Resume.se har sökt Gullers-konsulten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev