Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsulten som kämpar för större flyktingmottagande

Publicerad: 10 september 2015, 09:47

Rolf Erichs vill att Vellinge ska ta emot fler asylsökande.

Vellinge är sämst i Sverige på att ta emot asylsökande. Det vill Rolf Erichs ändra på.


Ämnen i artikeln:

Flyktingar

I dag beslutade Folkpartiet att gå på regeringens linje som innebär att alla kommuner ska bli skyldiga att ta emot ett visst antal flyktingar. Därmed finns det en majoritet i riksdagen för att införa ett tvång.

En granskning som Aftonbladet har gjort visar att kommunernas flyktingmottagande ser väldigt olika ut runt om i landet. I botten ligger skånska Vellinge som tidigare varit i skottgluggen för sin ovilja att ta emot asylsökande. Men det finns krafter som försöker förändra kommunens inställning.

Rolf Erichs har en bakgrund som informationschef på SAAB och Industrigruppen Jas. År 1994 startade han Erichs Communications i Linköping, men sålde företaget 2005 och flyttade två år senare till Falsterbo. Numera är han deltidspensioner och har fortfarande ett antal pr-uppdrag som han sköter genom egen firma. Dessutom driver Rolf Erichs partiet "Nya Listan" som sitter i kommunfullmäktige vars mål är ett ökat flyktingmottagande i Vellinge.
– Mitt engagemang är väldigt medmänskligt. Det är rimligt i en så svår situation som vi befinner oss i att man hjälps åt. Den uppfattningen har Nya Listan haft sedan vi bildades 2010. Det är rimligt att en av Sveriges absolut rikaste kommuner tar sitt ansvar, säger han.

Deras ståndpunkt har fått ett uppsving efter att rapporterna från den pågående flyktingkatastrofen har intensifierats.
–Därför skrev vi en debattartikel och en motion där vi föreslår ett möte med alla partier för att få att skapa en Vellingemodell för flyktingmottagande. Men något svar har vi inte fått, konstaterar han.

Hur använder du sin bakgrund som pr-konsult för att driva opinion i frågan?
– Jag har ju en bakgrund som journalist, sedan på SAAB och slutligen som pr-konsult. Men under hela den perioden har jag jobbat hemskt mycket med politik. Så det är spännande att bli politiker på ålderns höst. En bra politiker måste vara en duktig kommunikatör, så jag har jag en hel del gratis.

Vad blir nästa steg för att lyckas få igenom er ståndpunkt?
– Den här frågan kommer på ett eller annat sätt att tas upp i kommunfullmäktige. Vi kommer ihärdigt att driva linjen att Vellinge ska ta emot flyktingar. Dels för medmänskligheten men också för solidariteten med andra kommuner. Långsiktigt är det också en investering att ta emot flyktingar för att bidra till välfärden.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Flyktingar

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.