Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsulterna om fjällen-grodan

Publicerad: 20 februari 2015, 10:43

Anna Kinberg Batra under torsdagens intervju med SVT Gävledala

I en SVT-intervju från Skid-VM placerade Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra felaktigt Falun i fjällen. Uttalandet har väckt starka reaktioner i Dalarna. Det mer än 16 år gamla citatet om att stockholmare är smartare är smartare än lantisar gör henne extra sårbar anser de pr-konsulter som Resumé har pratat med.


Ämnen i artikeln:

Anna Kinberg BatraNiclas LövkvistSVTNew RepublicAgencyModeraterna

Anna Kinberg Batras uppmärksammade citat om att "stockholmare är smartare än lantisar" kom när hon kandiderade till riksdagen 1998. Nu har partiledaren återigen retat upp väljarna utanför storstäderna.

Under torsdagen besökte hon Skid-VM i Falun och intervjuades av SVT Gävledala placerade hon arrangörsstaden i fjällen. I själva verket ligger Falun omkring 200 kilometer från Sälenfjällen:

– Det som är så fint med ett sådant här arrangemang, där det är flera hundra miljoner som tittar på det utifrån, är om det sätter Sverige och svenska fjällen på kartan. Tänk om några av dem som tittar vill komma hit nästa vinter och åka skidor, sade Anna Kinberg Batra till SVT Gävledala.  

Uttalandet blev snabbt en snackis på Twitter under hashtagen #fjällgate.  

"Vem var det nu som sa att stockholmare är smartare...", twittrade Hans-Olof Sundin på P4 Dalarna.

"I Dalarna är fjällen så höga att vi ser dem från SAMTLIGA geografiska platser i landskapet. Man måste bara kisa. Jättemycket. #fjällgate", twittrade Dalarnas Tidningars ledarskribent Gabriel Ehrling.  


Niclas Lövkvist, vd på pr-byrån Agencys bedömer att Anna Kinberg Batras uttalande från 1998 gör henne extra känslig för tabbar som rör landsbygden.  
– Hennes fallhöjd i de här frågorna är väldigt låg efter 08-uttalandet. Det här visar att det är en stor risk för henne att göra nya klavertramp i de här frågorna. Hon har egentligen inga marginaler att göra banala misstag. Det som skulle ses som en bagatell för andra politiker är en stor risk för henne. Många ute i landet tror nog att hon tycker att stockholmare är smartare än lantisar på riktigt.

Hur bedömer du risken att det här påverkar bilden av henne som partiledare?
– Framför allt ute i landet där hon har en tydlig Stockholmsprofil efter det klumpiga uttalandet som förföljer henne. Här finns det också fördomar om Stockholm och stockholmare som förstärks.

Vad skulle du ge för råd till henne nu?
– Att vara försiktig när hon uttalar sig i frågor som rör stad och landsbygd. Det här är extra känsligt för henne med tanke på hennes historia.

Ska hon göra något uttalande för att korrigera sitt misstag?
– Nej, det tycker inte. Om hon får frågan kan hon säga något i stil med att hon förstås vet att Falun inte ligger i Fjällen. Att det är lätt att säga fel mitt under Skid-VM.

New Republics seniorkonsult Paulo Silva har varit stabschef för Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Han tror också att Anna Kinberg Batras uttalande från 1998 förföljer henne.   

– Annars hade det inte blivit en så stor snackis. Då hade det förmodligen accepterats. Det här uttalandet spär också på spänningarna mellan stad och landsbygd. Där många upplever hur statens resurser drar sig tillbaka, säger Paulo Silva och fortsätter:

–  Det här ger henne ett utmärkt tillfälle att på ett humoristiskt sätt korrigera citatet om att "stockholmare är smartare än lantisar" och säga att hon hade fel.

Paulo Silva tror att uttalandet klingar illa med Moderaternas ambitioner att växa på landsbygden:  

– Risken är att den långlivade bilden av Moderaterna som ett Stockholmsparti förstärks. Ska Moderaterna visa att de är ett parti för andra delar av Sverige är det här uttalandet olyckligt. Här finns det en problematik och jag är övertygad om att partiets arbetsgrupper har lagt upp en strategi i landsbygdsfrågan inför valet av Anna Kinberg Batra. Det måste ha funnits med i beräkningen om man ser till hennes historia. Anledningen att hon besökte Skid-VM i Falun är att förmodligen att hon ska synas utanför storständerna.  

I ett sms till Dalarnas tidningar kommenterade Anna Kinberg Batra sin groda:

"En hoppbacke gör förstås inget fjäll, men kan den här diskussionen bidra till ökat intresse för den svenska fjällvärlden bjuder jag gärna på det".

Paulo Silva tror inte att humor är en hållbar strategi i det här fallet.

– Att skämta kan vara avväpnande i stunden. På längre sikt blir bilden av ett parti för storstadsväljarna starkare. Det finns ett motstånd ute i landet som riskerar att bli större. Det här handlar inte bara om Anna Kinberg Batras tidigare uttalande om stockholmare och lantisar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.