Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-konsulterna om ministerns nobbade debatt mot SD

Publicerad: 24 augusti 2015, 11:14

Morgan Johansson nobbade debatten i SVT:s Agenda mot Richard Jomshof från Sverigedemokraterna. Pr-konsulterna Dan Svanell och Elizabeth Walentin ger sin syn på strategin.

Foto: Bild från SVT:s Agenda.

Utan förklaring nobbade migrationsministern Morgan Johansson (S) debatten mot Richard Jomshof (SD) i gårdagens Agenda. Rätt eller fel strategi? För Resumé ger två pr-konsulter med bakgrund inom Socialdemokraterna sin bild av beslutet.


Ämnen i artikeln:

DebattMorgan JohanssonSVTDan SvanellSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Richard Jomshof (SD) kunde ha fått debattera flyktingpolitik med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i den direktsända tv-debatten. I stället fick Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, ta plats i studion.

På Twitter höjdes flera röster som undrade varför ministern inte var i studion och hans pressansvarige Erik Boman vill inte förklara beslutet för Expressen.


Hallvarsson & Halvarssons seniorkonsult Dan Svanell har tidigare jobbat för Socialdemokraterna i flera vändor, bland annat som presschef. Han anser att det är viktigt för partiet att ta debatten och inte ge Sverigedemokraterna ensamt utrymme i frågan.

– Jag vet inte om det är en strategi som ligger bakom att de valt att inte ta debatten. Det finns mängder av tänkbara bortförklaringar som inte vi har insyn i. Men generellt tycker jag det är viktigt att ta frågan så att inte Sverigedemokraternas syn får stå oemotsagd. Annars står de ensamma i frågan, säger Dan Svanell till Resumé.

Hur påverkar beslutet bilden av Socialdemokraterna och regeringen?
– Det gör det alltid. Men jag vet av egen erfarenhet att ministrar har väldigt späckade agendor och det finns många tänkbara, både strategiska och praktiska, orsaker till att de inte tog debatten. Men för mig personligen tycker jag att det är klart viktigt att ta debatten.

SD växer i opinionen, migrationsfrågor hamnar allt högre bland väljarnas prioriteringar och varje dag rapporterar medierna om situationen på Medelhavet. Är det då inte extra angeläget att ta debatten?
– Det är alltid angeläget att diskutera och kommunicera sin politik. Sverigedemokraterna får inte agera ensamma på den arenan. Här har alla partier, i synnerhet Moderaterna och Socialdemokraterna som är störst, ett ansvar att ta debatten.

I veckan lanserade LO förslaget om att S och M borde göra upp om migrationspolitiken. Är det möjligt att detta kan ha påverkat beslutet?
– Det kan jag bara spekulera i, det är möjligt att det är så. Personligen tycker jag att det var ett bra initiativ från LO:s vice ordförande Tobias Baudin, det är viktigt att partierna prövar lösningar i frågan.


Elizabeth Walentin är senior rådgivare på Geelmuyden Kiese och ansvarig för byråns erbjudande inom public affairs. Under förra höstens valrörelse var hon ansvarig för omvärldsanalys hos Socialdemokraterna. Hon tror definitivt att det ligger ett strategiskt beslut bakom Morgon Johansson frånvaro i gårdagens debatt.

– Det handlar alltid om strategi. Det kan vara vem man ställer på scenen, vid vilken tidpunkt, i vilket sammanhang och vem man möter. Det är alltid en avvägning där man från partiets sida får avgöra från fall till fall, säger Elizabeth Walentin till Resumé och fortsätter.

– Vi vet inte vad som pågår bakom kulisserna. Det kan vara så att man planerar ett framtida utspel som man överväger ska vi släppa det eller inte släppa det.. Men det kan likaväl handla om att partiet känner på sig att de inte kan vinna debatten i det läge där vi befinner oss nu.

Hur påverkar det här bilden av regeringen?
– Det kan vi bara säga i efterhand eftersom vi inte vet vad som ligger bakom. Ibland hjälper det och ibland stjälper det. Det är intressant den snabba utvecklingen. Så sent som 2010 lämnade Lars Ohly sändningen eftersom han inte ville sitta med Jimmie Åkesson. I dag är nästan alla överens om att man ska ta debatten. Jag tror att politiker ibland inte vågar ta debatten. Samtidigt går det inte alltid att säga om det är rätt eller fel. Det är inte så enkelt, det är en mycket större fråga än så. Sett utifrån är det enkelt att säga att de gjort fel som inte tagit debatten, men vi vet inte vilket nästa steg som Socialdemokraterna planerar.

Elizabeth Walentin som jobbade för Socialdemokraterna ser en stor förändring i synen på migrationsfrågan på bara ett år.

– Den har verkligen seglat upp i folks medvetande. Under valåret handlade det i första hand om skola, jobb och välfärd. Nu är migrationsfrågan högaktuell. Det finns alltid en strategi bakom att ta eller inte ta en debatt. Men nu när det är en viktig fråga samtidigt som Sverigedemokraterna inte längre kan avfärdas som ett småparti, blir det svårare att inte ställa upp.

– Vi vet inte hur utspelsplanen ser ut. Inte heller hur Socialdemokraterna har övervägt. Samtidigt är Agenda ett uppskattat forum där politiker får prata till punkt, med seriösa journalister som ställer bra frågor. Det kan knappast handla om det mediala sammanhanget.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.