Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Pr-konsulternas råd ger mer skada än nytta”

Publicerad: 9 augusti 2012, 12:36

Birger Schlaug riktar skarp kritik mot Patrik Westanders resonemang.

Foto: Micke Grönberg/SR och pressbild.

Westanders vd Patrik Westander vill se höjda timpriser. Nu läxas han upp av Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug. – Förutom att pr-konsulters råd i förskräckande hög omfattning gör mer skada än nytta för såväl samhällsmoral som planetens framtid är deras samhällsinsats minimal jämfört med människor som arbetar inom till exempel vård, omsorg och skola, menar Schlaug.


Ämnen i artikeln:

Patrik WestanderWestander

Resumé har tidigare skrivit om Westanders kampanj för höjda timpriser i pr-branschen.

Vd:n Patrik Westander skickade nyligen ut ett pressmeddelande om att pr-byråerna sänkte sina lönekostnader per anställd med 0,4 procent, 2011.
Eftersom inflationen var 2,6 procent innebär det att reallönerna sjönk med 2,9 procent.

Patrik Westander menar att timpriserna måste höjas och att pr-konsulterna bör ta avstånd från prisdumpning i offentliga upphandlingar.

– Pr-konsulter är såväl oförtjänt som omoraliskt väl betalda sett ur ett vidare perspektiv. De bör sänka priserna, och låta bli att skörta upp kommuner, landsting och myndigheter, skriver en upprörd Schlaug i sin blogg.

Byrån Westanders egen lönekostnad per anställd ökade under 2011 med 13,2 procent till 1 014 000 kronor.

–      Inte illa. Låglöneträsket är långt borta... Kul att några byråer har vett att ta mindre betalt och kul om några har vett att säga nej till högre löner, när lönerna redan är höga, menar Birger Schlaug och fortsätter:

– För övrigt talade jag inför en illuster församling i våras – bestående av upphandlare av pr-konsulter – på temat: varför är så många pr-konsulter så dåliga som de är, och varför i all sin dar ska ni betala så mycket för så lite. Flosklerna står ju som spön i backen när konsulterna öppnar truten.

Patrik Westander:

–      För det första vill jag understryka att Birger Schlaug har felciterat mig. Jag pratar inte om ”låglöneträsket” i pressmeddelandet utan om  lågpristräsket, säger Patrik Westander och fortsätter:

–      Om vi pr-konsulter är så inkompetenta som Schlaug menar så blir detta inte ett dugg bättre om byråerna gratisjobbar i pitcher och dumpar priserna i offentliga upphandlingar. Lönestagnation leder till utarmning av kompetens.

Avslutningsvis tillägger Patrik Westander:

– Det finns både bra och dåliga pr-kosnulter på samma sätt som det finns bra och dåliga politiker, och tidigare politiker. Det blir banalt när man drar alla över en kam.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Patrik WestanderWestander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.