Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Pr-notan: en halv miljon

Publicerad: 25 november 2013, 08:09

Croisetten i Cannes.

Minst 420 000 kronor. Så mycket har sex kommunala bolag köpt pr-rådgivning för inför Uppdrag Gransknings program om aktiviteterna på fastighetsmässan i Cannes. Det skriver GP. Samtidigt anklagas JKL för att ge olagliga råd.


Ämnen i artikeln:

Bertil RignäsJKL

Resumé rapporterade förra veckan att Bostadsbolaget i Göteborg tog hjälp av JKL inför Uppdrag Gransknings program om kommunens aktiviteter på Mipim i Cannes. Nu har Göteborgs-Posten gått vidare och gjort en sammanställning av hur mycket pengar som sex inblandade bolag har köpt rådgivning för inför programmet.

Fastighetskontoret har avtal med JKL och betalar löpande räkning på 1800 kronor/timme. Hittills har de köpt tjänster för 81 000 kronor i samband med Uppdrag Granskning. Bostadsbolaget, som också anlitar JKL, har köpt tjänster för 145 000 kronor inför programmet.

Bolaget Framtiden uppger för GP att de hittills har anlitat JKL för 45 000 kronor inför Uppdrag Granskning. Under 2013 har de totalt köpt pr-tjänster för drygt 300 000 kronor.

Higab har anlitat Grayling inför Cannes-programmet till en kostnad av 62 000 kronor.

Business Region Göteborg köpte sina pr-tjänster av Solberg kommunikation för uppemot 125 000 kronor. Älvstranden uveckling har däremot bara köpt tjänster för en tusenlapp av Welcom, skriver Göteborgs-Posten.

Särskild kritik har JKL fått för sina råd till fastighetsdirektören Christina Johnsson. I mejl som GP har begärt ut uppmanas hon att bland annat fördröja svar till UG-reportern och inte ställa upp på intervjuer framför kameran.  
– Det framstår som ett våldsamt slöseri med skattepengar att få råd där man rekommenderas att begå lagbrott. Sådana här företag har inget i en kommun att göra, de borde sättas upp på en svartlista, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke till Aftonbladet, och hänvisar till lagen om att skyndsamt bistå med allmänna handlingar.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Bertil RignäsJKL

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.