Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

"Pr-parti" plockar procent i Vellinge

Publicerad: 8 oktober 2010, 11:57

Pr-konsulten Rolf Erichs nystartade parti har skakat om Moderaterna rejält i deras tidigare starkaste fäste Vellinge. Nya listan i Vellinge bildades i februari­ i år och tog fyra mandat i valet till kommunfullmäktige. Dessutom använde de möjligheten till ett direkt personval.


Ämnen i artikeln:

GraylingModeraterna

truefalse

Rolf Erichs, pr-konsult Graylin

Rolf Erichs har en bakgrund som informationschef på SAAB och Industrigruppen Jas. År 1994 startade han Erichs Communications i Linköping, men sålde företaget 2005 och flyttade två år senare till Falsterbo. Numera är han knuten till Grayling i Malmö som konsult.

Hans hemkommun, Vellinge, har kallats för Moderaternas skyltfönster. I förra kommunvalet fick M 67,4 procent av rösterna.

Så sent som i februari i år samlade Rolf Erichs ihop några personer som liksom han sade sig vara trötta på Vellingemoderaternas maktfullkomlighet.
– Vårt viktigaste budskap var att vi ville vitalisera demokratin i Vellinge. Vi är ett borgerligt parti, men tycker att kommunledningen har passerat sitt bästföredatum, säger Rolf Erichs.

Resultatet var över förväntan. Nya listan fick 8 procent, samtidigt som Moderaterna backade över 17 procent.
– Ja, det gick väldigt bra. Och vårt engagemang tycks ha gett draghjälp också åt Folkpartiet som fördubblades i valet. SD gick också fram här i kommunen men är inte alls lika stort som i andra Skånekommuner.

Men någon intensiv pr-kampanj har det inte varit fråga om.
– Vi har drivit våra frågor genom debattartiklar i Sydsvenskan, Omkretsen och andra tidningar. Men det är klart jag har haft nytta av bakgrunden som journalist, informationschef och pr-konsult.

Nya listan har tydligare än Moderaterna tagit ställning för flyktingmottagande.
– Debatten om Vellinges flyktingmotstånd flammade upp när vi bildades och vi tog tydlig ställning för. Moderaterna i kommunen ändrade sig till slut, men det var under galgen. Många Vellingebor skämdes över deras agerande.

Nya listan testade för första­ gången också att inom valsystemet göra ett renodlat personval.
– Varje kandidat från oss hade sin egen valsedel. Totalt nio valsedlar. Väljarna valde oss som parti och sedan den kandidat som de ville rösta på.

Idén kom från en skrift om personval som Patrik Engellau, Stig-Björn Ljungren och Britt Mogård skrev redan 1999.
– Och personvalet ledde till att vi nu företräds av två kvinnor och två män, säger Rolf Erichs nöjt.
Rolf Erichs fick själv flest personröster med 164 röster. Och nu ska han och de tre andra vitalisera demokratin.
– Vi kommer till exempel driva att kommunen ska slopa sin borgmästarfunktion som kostar oss en miljon om året.

Och borgmästaren är inte vem som helst – titeln innehas av Göran Holm (M) som 1981 till 2006 var kommunstyrelsens ordförande.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

GraylingModeraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.