Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Precis om ”lex Kreab”: Vi kan inte kräva öppenhet

Publicerad: 21 september 2015, 13:49

Anna-Karin Hedlund menar att Precis inte kan kräva att deras medlemmar ska vara öppna med sina kontakter. Såsom Kreabs omskrivna kontakter med Sverigedemokraterna.

Foto: Diplomat/Wikimedia Commons

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg anser att Stefan Löfven borde föreslå en ny lag för att öppna upp pr-branschen. Precis ordförande Anna-Karin Hedlund är öppen för diskussion, men har svårt att se hur en sådan lagstiftning skulle fungera. – Det måste vara en lagstiftning som har betydelse, inte bara symbolpolitik, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

PrecisAnna-Karin HedlundPR-ByråerKreabSverigedemokraterna

I ljuset av Dagens Industris avslöjanden i förra veckan kring organisationen Svenskt Näringslivs och pr-byrån Kreabs kontakter med Sverigedemokraterna har debatten kring karens för politiker som går till pr-branschen och öppenhetsregler för pr-byråerna återigen aktualiserats.

I lördags skrev S-opinionsbildaren Daniel Suhonen en lista på reformer som han ansåg skulle öka insynen och stärka demokratin på DN Debatt:
• Karens- och övergångsregler mellan politik och näringsliv.
• Ett regelverk som förbjuder hemliga parti- och kampanjbidrag.

I en ledare i dagens Aftonbladet föreslår skribenten Anders Lindberg en ny lagstiftning för att ge insyn i lobbybranschen.

"Löfven borde föreslå en ny lag, en lex Kreab. Dagens Industris avslöjande att näringslivet under ledning av pr-byrån Kreab samarbetat med Sverigedemokraterna för att rädda vinstuttaget ur välfärden slog nog ned som en bomb hos de flesta. Att köpa sig en riksdagsmajoritet för att själv få dragningsrätt på skattepengar hade setts som korruption i vilket annat land som helst.", skriver Anders Lindberg och fortsätter:

"Lex Kreab bör vara en offentlighetsprincip för lobbyister. Hade det exempelvis varit känt att Kreab låg bakom när SD i maj ändrade sig om vinster i väl¬färden hade debatten blivit en helt annan. Vi vet av erfarenhet att ¬offentlig insyn är det bästa ¬vapnet mot korruption. Borgerligheten och SD kommer självklart motsätta sig ett ¬sådant förslag men frågan är hur länge de vill ta den striden."

Diplomats Anna-Karin Hedlund är ordförande för pr-byråernas branschorganisation Precis. Hon har svårt att se hur den lagstiftning som Anders Lindberg förordar skulle fungera i praktiken.

– I Precis normer och riktlinjer för kontakter så förespråkar vi en öppenhet i de kontakter som sker med exempelvis journalister eller politiker. Du ska alltid berätta för vilken kund eller syften du jobbar för. Att ha en öppenhet mot allmänheten för vilka kunder man jobbar med är mer komplicerat. Som byrå kan du så klart välja att till exempel publicera en kundlista på hemsidan, men det handlar också om en affärsmässig relation. Du kan ju inte bryta mot sekretessen i avtalet, säger Anna-Karin Hedlund till Resumé och fortsätter:

–Som branschförening kan vi inte ställa krav på hur öppna våra medlemmar ska vara med sina kundrelationer. Det varierar från byrå till byrå. Däremot deltar vi gärna i en diskussion om hur vi kan bidra till att öka öppenhet och förståelse för hur påverkansarbetet fungerar. Frågan om en lagstiftning är komplex. Vem ska till exempel omfattas? Bara pr-byråer eller även våra stora lobbyorganisationer såsom till exempel LO och LRF? Ska det gälla bara nationellt folkvalda riksdagsledamöter eller också den viktiga lokala politiska nivån etcetera?

Anna-Karin Hedlund nämner att riksdagen öppet redovisar politikernas kontakter så länge de sker i riksdagshuset, att gå längre än så via lagstiftning tror hon blir svårare. Det finns också dåliga exempel från andra länder i Europa där införande av denna typ av lagstiftning istället gjort kontaktarbetet mindre transparent.

– Att ha en öppet lobbyregister så som man har i EU-kommissionen skulle vara svårare att implementera här i Sverige –vårt politiska system fungerar helt annorlunda. Jag tror på öppenhet, transparens och Precis stänger inte dörren, men jag ser samtidigt att det blir svårt att hitta en lösning som fungerar. Lobbyismen fyller en viktig funktion i vår demokrati så det måste också vara en lagstiftning som har betydelse, inte bara symbolpolitik.

Hur skulle Precis agera i fall Stefan Löfven bjöd in er till en diskussion om en lagstiftning för öppenhet?
– Vi ställer gärna upp och diskuterar frågan, men som jag nämnde tidigare måste det vara en lagstiftning som har ett större värde än att bara vara symbolisk.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.