Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Precis: Vi tar inte ställning i SD-frågan

Publicerad: 16 september 2015, 08:28

Sverigedemokrater (bland annat Linus Bylund) i riksdagen.

Foto: Wikimedia Commons.

Bör pr-byråer ha kontakt med Sverigedemokraterna? Frågan är en vattendelare, men branschföreningen Precis vill inte sätta ned foten


Ämnen i artikeln:

LobbyingPrecisAnna-Karin HedlundPR-ByråerKreabJKLSverigedemokraterna

Kreabs kontakter med Sverigedemokraterna har varit en het potatis i veckan. Flera byråledare gick igår ut och kritiserade deras hållning, medan JKL har valt att gå på samma linje som sin konkurrent.

Hos branschföreningen Precis (där Kreab och JKL är medlemmar) har frågan tidigare diskuterats i styrelsen, men beslutet landade i att de inte ska ha någon gemensam ståndpunkt.
– Det är upp till varje företag att göra avvägningen på egen hand. Det är alldeles uppenbart att olika byråer har olika ståndpunkter. Föreningen har ingen gemensam åsikt, annat än att det goda omdömet alltid ska vara signum för en konsult hos en byrå i Precis, säger ordföranden Anna-Karin Hedlund.

Sverigedemokraten Linus Bylund uppgav i gårdagens DI att han och Kreabs Sverigechef Markus Uvell också umgås privat på krogen. Inte heller här finns några solklara besked från branschföreningen kring var gränsen går för socialt umgänge.
– Nej, det handlar återigen om det goda omdömet. Är du en pr-konsult med hög etik är du alltid pr-konsult, även i det personliga umgänget och i till exempel sociala medier. Du kan inte göra en sak för en kund och bara vara "Lasse Karlsson". I kontakter med politiker och journalister måste du alltid vara tydlig på vems uppdrag man agerar. Det är väldigt tydligt i våra riktlinjer, säger Anna-Karin Hedlund.

Men i fallet med SD säger Kreab att de inte har agerat på uppdrag av någon, men att de ändå håller en relation med partiet. Vad gäller då?
– Ibland är det en delikat avvägning. Men när det handlar om jobb är det viktigt att man är ärlig och har så hög transparens som möjligt. Det är samma krav på hög etik i alla relationer, men i fallet med SD blir det mer laddat.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.