Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Presschefens råd chockar Berghs-studenterna

Publicerad: 5 februari 2014, 15:21

Henrietta Fromholtz och Oliver Carra

Foto: Bilden är ett montage

"Sätt upp håret och slipp se flickaktig ut."
Det är rådet som Comviqs presschef Oliver Carra gav till Berghs-studenten Henrietta Fromholtz. På fredag hoppas studenterna att diskussionen fortsätter när Oliver Carra besöker skolan.
– Utifrån uttalandet är han inte en bra förebild för branschen enligt mig, säger Henrietta Fromholtz till Resumé.


Ämnen i artikeln:

TwitterBerghs School of CommunicationInstagramOliver Carra

Allt började med att Henrietta Fromholtz, student i strategisk kommunikation på Berghs, lade upp ett foto på Instagram under lunchtid på tisdagen med bildtexten:

"Idag har vi medieträning @berghs och leker SVT-intervju. Tack. Nu kom jag på att jag glömde papiljotterna imorse.... Dagen börjar dåligt."

Inlägget publicerades även på Twitter och klockan ett på natten svarade Comviqs presschef Oliver Carra på tweeten med följande råd till studenten:

"tips nr1 dina lärare borde givit dig: sätt upp håret som kvinnlig talesperson (valid 9/10 fall). Utsläppt = flickaktigt."  

Diskussionen mellan Oliver Carra och studenterna på Berghs tog fart och Comviqs presschef fick förklara sig.

– Jag förstod inte om han skämtade eller inte. Man blir lite chockad när han påstår att det här är det första rådet han har att ge till en kvinnlig student som snart ska ut i arbetslivet. Flera av oss här på Berghs blev upprörda. Det har varit många diskussioner under dagen inte minst eftersom han kommer hit på fredag, säger Henrietta Fromholtz till Resumé och fortsätter:

– Det är förminskande och nedvärderande. Det här är en fråga som branschen sätter högt på agendan utåt sett. När representanter från branschen gör den här typen av uttalanden kan man undra om det bara är tomt prat.

Henrietta Fromholtz framhäver att diskussionen utvecklades till något bra och viktigt och att hennes förhoppning är att den kan fortsätta. På fredag kommer Oliver Carra till Berghs för att som åskådare se på när studenterna på Berghs har pitchövning.

– Även om han förklarat sig och gjort en pudel så har han väckt känslor här. Utifrån uttalandet är han inte en bra förebild för branschen enligt mig. Men jag ser fram emot att träffa Oliver och ser det som en möjlighet att fortsätta diskutera en intressant och viktig fråga. Twitter-konversationer blir lätt hårda och det blide trevligare över en kopp kaffe i Berghs kafeteria vilket jag vet att vi båda kommer tycka.  

Comviqs presschef Oliver Carra:

– Jag diskuterade frågan utifrån ett exempel på anpassning efter normer. Inte huruvida det är rätt eller fel utan att det är någonting som förekom i branschen.

Men utgångspunkten i konversationen på Twitter var att du inledningsvis gav rådet till en student att sätta upp håret för att inte se flickaktig ut. Vad var ditt syfte?
– Jag kommenterade för att jag dels tycker frågor som denna och mediers villkor är intressanta, dels för att jag tycker det är en viktig diskussion.

Tror du inte att din kommentar kan uppfattas som nedvärderande?
– Om det så uppfattats är jag den första att be om ursäkt, det var då klumpigt. Jag tycker det är en intressant fråga huruvida kvinnor ska anpassa sig till de manliga normerna. Inlägget var ett sätt att börja diskutera och alla vi var överens om att det var en intressant diskussion.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.