Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Prime-konsulten på väg att bli präst

Publicerad: 10 september 2014, 06:37

Thomas Idergard spåddes en lysande politisk karriär, men sadlade sedan om för att bli pr-konsult på Prime. Nu är han på god väg mot att leva ett liv i fattigdom, kyskhet och lydnad hos jesuitorden Societas Jesu.


Ämnen i artikeln:

United MindsPrime

Thomas Idergard avlade sitt löfte om att leva resten av sitt liv i fattigdom vid en ceremoni i S:ta Klarakyrkan i Nürnberg så sent som i söndags, enligt Dagen.

– Trots alla inskränkningar under novistiden har jag aldrig tidigare känt mig så fri som under de två senaste åren. Inte fri i meningen autonom, fri att göra vad jag vill, utan fri till att bli den Gud tänkte och till att tjäna honom, säger han till tidningen.

Thomas Idergard var Muf-ordförande och spåddes en lysande politisk framtid och nämndes till och med som en tänkbar blivande partiledare för Moderaterna.

Han jobbade även som politiskt sakkunnig vid regeringskansliet och fick frågan om han ville kandidera till riksdagsvalet. Svaret blev nej.

Han gjorde i stället snabb karriär hos Gramma och Prime-ägda United Minds. Han deltog ofta som analytiker i SVT:s morgonsoffa.
Men det var då det.

Nu har han redan hunnit leva två år som novis och nu väntar tre års teologistudier i London och därefter vigning - först till diakon och sedan till präst.

Det innebär att han kan avlägga sina eviga löften till Jesuitorden inom 10-12 år om allt går som planerat.

– Nu har jag bundit mig vid Orden men den har inte bundit sig vid mig. Prövotiden fortsätter, säger Thomas Idergard till Dagen.

Thomas Idergard fick dock med sig tron redan från barnsben under sin uppväxt i Skellefteå. Han hade bland annat en farbror som blev präst, först i Svenska Kyrkan, och sedan i den Katolska. Men det är alltså under de sista åren som han har börjat ägna sig helhjärtat åt religion.

– Jag läste Bibeln ibland och bad när det körde ihop sig. Men Gud var som en prenumeration på en tidskrift som jag kunde börja abonnera på när jag hade behov av honom och strunta i när jag klarade mig själv, säger Thomas Idergard till Dagen.

Jesuitorden grundades 1534 av den baskiske adelsmannen Ignatius av Loyola.

Orden har 17 000 medlemmar – alla är män.

Resumé har tidigare rapporterat om Thomas Idergards planer på att bli präst, men den gången valde att han att inte kommentera det hela.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

United MindsPrime

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.