Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Prime PR jobbar för kärnkraftslobbarna

Publicerad: 6 februari 2009, 15:52

I ”Nätverket för fram­tidens energi” går facket och näringslivet samman för att utveckla kärnkraften. Men kampanjen drivs i själva verket av pr-företaget Prime.


Ämnen i artikeln:

Prime PR

Sverige måste utveckla – inte avveckla – kärnkraften, kräver ”Nätverket för framtidens energi”. Bakom kampanjen står formellt en grupp fackförbund och bransch- och påtryckargrupper i näringslivet.
Men egentligen är hela kampanjen utlagd på entreprenad, och drivs av Prime PR. Nyligen kom en debattbok om energipolitiken, ”Tänk kallt – kylig politik mot ett varmt klimat”.

Boken beställd av Prime
Boken skrevs av den tidigare fackförbundsredaktören Per Åhlström. Beställare: Prime PR som också stod för notan.
– Du får prata med Niklas Nordström, det var där­ifrån jag fick uppdraget. Men jag hade full frihet att skriva precis vad jag ville, säger Per Åhlström.
Primekonsulten Niklas Nordström är tidigare SSU-ordförande, med ett enormt kontaktnät i facket och politiken.
– Vi har ett uppdrag för ”Nätverket för framtidens energi”. På deras uppdrag har vi bland annat tagit fram denna bok. I nätverket deltar både fackliga organisationer och näringslivet. Syftet är att öka kunskapen och bilda opinion. Förhoppningen är att få en blocköverskridande överenskommelse i energifrågan, säger Niklas Nordström.
– Vi driver själva arbetet i nätverket, som främst består av möten och seminarier. Och ja, vi hjälper till väldigt mycket med stöd åt dem.
Ett exempel på Primes roll är att en av deras konsulter står som kontaktperson på nätverkets webbplats: fram­tidensenergi.nu. Men av webbplatsen framgår inte kopplingen till Prime.

Partierna svänger

Energifrågan, och speciellt frågan om kärnkraftens framtid, har på kort tid lyfts allt högre på den politiska dagordningen. Redan kärnkraftspositiva Moderaterna och Folkpartiet har nu fått sällskap av Kristdemokraterna som har svängt i frågan och kan tänka sig ny kärnkraft. Även Centern ser nu ut att svänga, och kan tänka sig att ersätta befintliga reaktorer med nya.
Men kruxet för kärnkraftslobbyn är Socialdemokraterna, som genom den nya rödgröna alliansen låser fast sig i en avveckling. Ett beslut om att utveckla kärnkraften kan rivas upp vid ett regeringsskifte.
– Men bredden är så stor i den här frågan inom socialdemokratin att ingen kan avgöra var partiet landar. Det finns olika uppfattningar och man tycker väldigt olika i energifrågan, säger Niklas Nordström.
Uppdraget med nätverket finansieras av facken och näringslivet tillsammans. Men Niklas Nordström säger att han inte kan berätta vilka som betalar vad, eller vilken omfattning som kampanjen har ekonomiskt.
– Men känt är att en av Primes kunder, skogs- och pappersbolaget SCA, har starka intressen i frågan. Kenneth Eriksson, operativ direktör i SCA, är till exempel också ordförande för basindustrins lobbygrupp SKGS (som samlar den energiintensiva skogs-, kemi-, gruv- och stålindustrin).

Rödgrön stötesten

Per Åhlström säger att han har följt frågan sedan 70-talet och är oroad av Socialdemokraternas hållning:
– Den rödgröna alliansen är ett jättebekymmer. De tror att de kan vinna några röster på marginalen, men sviker i stället sina kärngrupper. Facken som nu agerar förstår att vi är beroende av trygg energi, säger Per Åhlström.

truefalse

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Prime PR

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.