Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Prime sabbade för Saab

Publicerad: 25 februari 2009, 19:08

Prime agerade i strid med sitt uppdrag och störde allvarligt kontakten mellan Saab och regeringen under bilföretagets värsta kris. Prime fick Saabs uppdrag att starta ett call-center och sköta vissa presskontakter. Men Prime förklarade att de företrädde Saab inför regeringen och konsulten Niklas Nordström ville stoppa näringsministerns besök i Trollhättan.

Ämnen i artikeln:

SaabPrime

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Falsk flagg. Primes pr-konsult Niklas Nordström, med ett tidigare förflutet som SSU-ordförande och Mona Sahlins förtrogne, skickade mejl till näringsdepartementet där han förklarade att de företrädde Saab inför regeringen. Detta förnekas av Saab som säger att Primes uppdrag var begränsat till vissa mediekontakter samt att inrätta ett call-center.

Prime PR fick ett begränsat uppdrag från Saab, och kopplades in på rekommendation av rekonstruktören Guy Lofalk, advokaten som efter Sydafrikaaffären rekonstruerade pr-byrån Rikta.
– Vi arbetar normalt inte alls med Prime, säger Anna Petré, ansvarig för public affairs på Saab. Förra veckan var vi hårt ansträngda och tog hjälp av dem för att sätta upp ett call-center och hantera en del av det mediala.

Inga regeringskontakter

Ett call-center behövdes när Saabs fordringsägare och återförsäljare ringde och ställde frågor.
Men Primes uppdrag handlade inte om regeringskontakter.
– De erbjöd public affairstjänster också. Men för oss handlade det om direkt kommunikationshjälp under en kaotisk vecka. När det handlar om regeringskontakter vill regeringen prata direkt med oss, säger Anna Petré.
I fredags beskrev TV4:s ”Nyheterna” hur Primekonsulten Niklas Nordström hade skickat mejl till näringsminister Maud Olofssons med­arbetare och försökt stoppa ett tänkt ministerbesök i Trollhättan under fredagen. Men Saab­ledningen och regeringen hade då redan rett ut den saken:
– De hade kontakt med mig och jag förklarade att de var hemskt välkomna. Men på fredagen skulle vi lämna in vår rekonstruktionsansökan på morgonen. Företagsledningen hade svårt att göra sig tillgänglig under den dagen. Jag berättade att vi hade mer tid för ett besök under måndagen, och så blev det, säger Anna Petré.
Så Niklas Nordströms mejl skickades inte på ert uppdrag?
– Nej, det var nog ett ganska onödigt mejl i så fall.
Enligt Saab var Primes uppdrag klart avgränsat till att sätta i gång ett call-center och avlasta pressavdelningen på Saab, ingenting annat. Primes agerande utanför sitt uppdrag har ansträngt relationen mellan Saab och regeringen.
Det korta samarbetet med Prime är nu enligt Saab avslutat och ses som en ”engångs­företeelse”.
– Vi har förstått att Primes roll har väckt viss irritation från regeringen, och det är beklagligt, säger Anna Petré.

Inga mellanhänder
”Viss irritation” är ett milt uttryck:
– Vi vill inte ha några mellanhänder, säger Karolin A Johansson, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Men vi fick klart besked om att Niklas Nordström skötte kontakten.
Av vem fick ni beskedet?
– Ja, av Niklas Nordström. Han presenterade sig som före­trädare för Saab.
Också på näringsdepartementet har Niklas Nordströms inhopp retat politikerna:
– Vi har inte haft något behov av mellanhänder, förklarar Maud Olofssons presschef Frank Nilsson. Vi har sedan 2007 haft upparbetade kontakter med Saab. Stabschefen Catharina Håkansson Boman har haft bra kontakter med Saabs Anna Petré.

Tre mejl från Nordström
Därför blev förvåningen stor på näringsdepartementet när Primekonsulten Niklas Nordström i tre mejl till Frank Nilsson gav regeringen råd och anvisningar.
På torsdag eftermiddag skrev han:
”Hej!
Har förstått att Maud och Sven Otto ska åka ner. Det är bra tycker jag, men blir mycket bekymrad när jag hör att de fortfarande tror att det är nedläggning av företaget som gäller.
Vad vi kommer att göra i morgon är:
1. Inleda juridisk process med rekonstruktion och allt vad det innebär.
2. Inleda nystarten av Saab med offensiv beskrivning av hur företaget planerar att ta sig ur krisen.
Budskapet är alltså inte pessimistiskt i morgon – tvärtom offensivt ansvarsfull nystart.
Viktigt att alla inblandade förstår det upplägget. Kan du ta detta inåt i organisationen är jag tacksam.
Vänligen
Niklas Nordström.”
Och fredag förmiddag, när regeringen redan hade bestämt att åka till Trollhättan på måndag, återkommer Niklas Nordström:
”Hej!
Nu när allt rullar igång med rekonstruktionen behöver företaget ägna måndagen åt sin personal och alla interna processer som nu rullar igång. Om ni planerat åka ner är det väsentligt bättre med tisdag – återkoppla till mig när ni vet mer om nästa vecka. 
Hörs!”
– Men vi svarade inte på något av Niklas Nordströms mejl, säger Frank Nilsson.
Niklas Nordström vill inte tala med Resumés reporter utan svarar via mejl:
”Vi kommenterar inte påstådda uppdrag, faktiska uppdragsgivare eller innebörden av uppdrag.”

Branschföretag som har ekonomiska krav på Saab

- Brand Airport/C2 Brand Implementation
   - Carat Sverige
   - Guide Market Solutions
   - JKL
   - Lennandia Advertising
   - Lowe Brindfors AB
   - Lowe Forever
   - McCann MRM Sweden AB
   - Nordisk Medieanalys NMA AB
   - PR Event AB
   - Puzzel Reklam AB
   - Storåkers McCann AB
   - Sund Kommunikation AB
   - Valentin & Byhr PR AB
   - Valentin & Byhr Reklambyrå AB

Totalt har över 1 300 företag ekonomiska krav på Saab, enligt den förteckning som upprättades när företaget begärde rekonstruktion.

truefalse

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev