Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Proffice kallar till möte: så blir vi bättre på mångfald

Publicerad: 1 juli 2013, 09:51

Från vänster: Carola Määttä Proffice, Ola Rören Veritas, Viktoria Bergman E.ON, Thomas Backteman Swedbank. Saknas i bild: Alice Teodorescu Företagarna, Lisa Pelling Global Utmaning.

De positiva aspekterna av invandring och mångfald lyfts sällan fram av näringslivet. Under Resumés Almedalsforum bjöd Proffice kommunikationsdirektör Carola Määttä in till möte kring hur företagen kan bli bättre. – Vi borde ta ett initiativ och göra något åt saken, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

På måndagsmorgonen samlades flera intressenter för att diskutera hur näringslivet ska bli bättre på att nå ut till och rekrytera de nya grupper som är med och bygger Sveriges framtid.

Mycket av diskussionen kom att kretsa kring främlingsfientlighet kontra allt positivt som invandringen bidrar med.  
– Legitimeringen av främlingsfientlighet som vi ser i dag är farlig. Migration har alltid bidragit till ökat välstånd. Vi klarar inte välfärden och konkurrenskraften utan invandring, säger Viktoria Bergman, kommunikationsdirektör på E.ON.  

Även Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman höll med. Han menar att företagen inte har gjort tillräckligt för att bidra i debatten.  
– Vi har, som resten av samhället, haft en passiv inställning. Det beror på att uppfattningarna inte bara är spridda inom SD. Vi har alla suttit på middagar och stött på människor som man aldrig trodde skulle uttrycka saker som känns fullständigt främmande för oss. Vi måste ständigt kämpa för ett öppet Sverige, säger han.  

Bemanningsföretaget Proffice fick beröm för att de är duktiga på att rekrytera människor med utländsk bakgrund – 32 procent av de runt 10 000 anställda har utomnordiska namn. Men Carola Määttä och den övriga panelen på Almedalsforum var överens om att många företag måste bli bättre.
– Vi inom näringslivet har ett stort ansvar att riva hindren och bara se till kompetensen hos de som ansöker, säger hon.  Ett förslag som lanserades var införande av anonymiserade CV:n som ett sätt att förhindra diskriminering.

Alice Teodorescu på Företagarna framhöll vikten av att inte börja tänka i banor av kvotering för att komma till rätta med problemet.
– Att en massa människor lever i utanförskap kostar pengar. Hur ska det överbryggas? Det handlar om jobb. Vi måste riva hinder för att komma in på arbetsmarknaden. I USA finns det jobb för alla grupper. I Sverige finns det en smal arbetsmarknad som passar de problemfria, säger hon.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2013

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.