Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Proteststorm mot Ström

Publicerad: 10 februari 2010, 15:28

Vattenfalls nya kommunikationsdirektör Elisabeth Ström går fram som en orkan och kommunikationsavdelningen känner sig fullständigt överkörd. Hon toppstyrde krisen i november – med katastrofalt resultat. När Vattenfalls krisexpert sedan skulle utvärdera hanteringen försökte hon stoppa rapporteringen.


Ämnen i artikeln:

VattenfallElisabeth Ström

truefalse

På kort tid har Vattenfalls nya kommunikationsdirektör, Elisabeth Ström, lagt sordin på stämningen hos den centrala kommunikationsavdelningen. Nyligen kom också ett besked att samtliga på marknad får söka om sina jobb, enligt uppgift. Efter ett möte i ledningsgruppen i tisdags togs beslut att se över kommunikationen på samtliga marknader.

Enligt flera källor är problemet att Elisabeth Ström har hanterat kommunikationsfrågorna bristfälligt. Det­ta bör ställas i relation till att hon är en av Sveriges bäst betalda kommunikatörer med en årslön på fyra miljoner kronor. Ett exempel där hon brast rejält rör hanteringen av november­krisen, då TV4 rapporterade att Vattenfall pantsatt verksam­heten vid händelse av kärnkraftsolyckor i Tyskland:
– Att isolera TV4, som är Sveriges största tv-kanal, är inte bara ett misstag, utan urbota dumt. Det kom många samtal från kommunikatörer i periferin som undrade vad vi höll på med.
– Det är en direkt lögn att hon tog över relationen med TV4 då den redan var förstörd. Hon toppstyrde allt från dag ett och gav direktiv till  kommunikations­avdelningen att endast agera på hennes order, säger en insatt källa.

Efteråt ville Vattenfalls expert på krishantering, Stefan Gustafsson, utvärdera hanteringen. Samstämmiga uppgifter pekar på att Elisabeth Ström gjorde allt för att hindra detta. Försöken misslyckades, men när resultatet skulle presenteras för kommunikationsavdelningen var det så urvattnat och okritiskt att flera personer lämnade rummet i ren protest. Stefan Gustafsson vill inte kommentera Resumés uppgifter.

Ett ytterligare problem var alla dementier som Vattenfall gick ut med. Bakom dem stod, enligt uppgift, Elisabeth Ström och en av Vattenfalls pr-byråer, JKL:
– Ett bra exempel rör när TV4 avslöjade att Vattenfall skulle hålla ett extrainkallat styrelsemöte kring Lars G Josefsson. Då kom ett pressmeddelande som dementerade det hela. Dagen efter hölls styrelsemötet, säger en insatt källa.

Som om den katastrofala hanteringen kring novemberkrisen inte var nog ombads presschefen Mark Vadasz, en erfaren presschef som hade rekryterats från SJ, att ta en längre semester. Och i stället för att plocka in nummer två på listan, Erik von Hofsten, som också är erfaren, valde Elisbeth Ström att ta in JKL-konsulten Maart Mandi.

Enligt uppgift har denne inte tillräckliga kunskaper att agera presschef för Vattenfall.
Mark Vadasz vill inte kommentera Resumés uppgifter. Men oavsett det är kritiken obönhörlig från en rad källor:
– Hennes rykte stämmer. Hon har haft många jobb på kort tid och man kan fråga sig varför. Men någon gång lär det ta slut. Jag har aldrig varit med om något liknande och har inte hört en enda person på kommunikationsavdelningen säga något gott om henne, säger en insatt källa.

Vattenfalls kommunikationsenhet består i dag av hundra­talet personer, varav 20–25 på den centrala kommunikationsavdelningen.

Sedan Elisabeth Ström trädde in i bilden har stämningen gått från en öppen attityd till att markera revir och säkra positioner. Nu hoppas man att hon snart är ett minne blott:
– Först sprids en olustkänsla på golvet, sedan sprids ­denna utåt och uppåt. Elisabeth Ströms taktik verkar vara att gå in med tydlighet och skarpa ord, vända upp och ned på allt för att sedan bli utköpt, säger en insatt källa.

Enligt uppgift är ett problem att ledningen inte har tillräckligt fokus på kommunikation och därmed ingen tillräcklig koll på vad som sker kring ­Elisabeth Ström.

Klart är i alla fall att stämningen på Vattenfalls kommunikationsavdelning är sämre än på mycket länge. Då gäller det att komma ihåg att den under senare år har brottats med en rad chefsbyten:
– Jag har varit mängder av år i branschen och det jag har sett är något i hästväg. Detsamma gäller de bloggar och kommentarer som har funnits kring henne sedan tillträdet, säger en insatt källa.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

VattenfallElisabeth Ström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.