Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Public affairs-byråer bryter banden med Ryssland – tappar mångmiljonbelopp

Publicerad: 28 februari 2022, 10:51

När sanktionerna slår mot Ryssland väljer en rad amerikanska lobbyingfirmor att bryta med landet och tappar affärer värda flera miljoner.


Ämnen i artikeln:

RysslandPublic affairs

I förra veckan rapporterade Resumé om hur pr-byrån Kreab har avslutat samarbetet med byråns sista kund i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Nu rapporterar CNN att flera amerikanska public affairs-byråer tvingas riva sina kontrakt värda flera miljoner dollar med sina ryska uppdragsgivare, till följd av sanktionerna mot landet.

Flera amerikanska public affairs-byråer tvingas skrota kontrakt värda miljontals kronor med ryska uppdragsgivare, uppger CNN. Det är ett lagbrott att lobba för ryska bolag som står under sanktioner, men även att arbeta för andra företag i landet kan bli problematiskt menar Benjamin Freeman, som är forskare för på tankesmedjan The Quincy Institute for Responsible Statecraft.

– Alla som representerar en rysk aktör i Washington, DC, har  en uppförsbacke som har blivit ännu brantare. Det kommer att bli svårt att väcka sympatier från dessa ryska uppdragsgivare nu, säger han till CNN.

Amerikanska byråer har dragit in stora belopp, inte minst från ryska banker och finansbolag, som fått hjälp med att driva sina intressen i Washington. Enligt CNN:s sammanställning har åtminstone sex lobby-firmor tidigare representerat ryska banker och bolag som i dag är föremål för sanktioner.

* Den ryska storbanken VTB har haft närvaro i Washington sedan 2015 och har enligt lobbyregistret betalat mer än 2 miljoner (19 miljoner kronor dollar till Sidley Austin. 2016 arrangerade lobbyister för VTB ett möte mellan bankens ordförande och utrikesdepartementets tjänsteman Daniel Fried, som arbetade med ryska sanktioner. Lobbyisterna bjöd även in honom till en VTB-sponsrad gala - som var en del av en omfattande påverkanskampanj.

* Sovcombank har betalat Mercury Public Affairs 90 000 dollar (850 000 kronor) i månaden. Firman har lobbat för att undvika att banken  ska bli inkluderade i sanktionerna på grund av dess ”djupa band till amerikanska och västerländska institutioner”.

* Ett amerikanskt dotterbolag till Sberbank, Rysslands största bank, har betalat mer än 800 000 dollar (7,5 miljoner kronor) till Venable LLP för lobbyverksamhet sedan 2017. Deras arbete inkluderade löpande övervakning av lagstiftning och administrativa åtgärder kopplade till till sanktioner.

* Banken VEB har betalat drygt 550 000 kronor per månad till Geopols mellan 2019 och 2020. Byrån tillhandahöll råd och om policy för offentliga angelägenheter och samt medierelationer.

* Roberti Global och BGR Government Affairs slutar nu att jobba med public affairs för bolaget Nord Stream 2 AG, det schweiziska moderbolaget för den gasledningen. Nord Stream 2 AG ska ha betalat 9 miljoner dollar (motsvarande 85 miljoner kronor) till Roberti Global sedan 2017.

* Byrån McLarty Inbound har också slutat lobba för fem bolag som alla har investerat i Nord Stream. Byrån har fakturerat 3,5 miljoner dollar (drygt 30 miljoner kronor) sedan 2017.

 

Redaktionen

Reporter

red@resume.se

Ämnen i artikeln:

RysslandPublic affairs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.