Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

RBK-kampanj upptäckte allvarliga navigeringsfel

Publicerad: 7 februari 2014, 10:04

Alandias varningsannons väckte stor uppmärksamhet

Alandia Försäkring varnar sina kunder för att navigera efter plottrar utrustade med sjökort från tillverkaren Navionics som en del av RBK-kampanj.


Bristerna i Navionics-sjökorten framkom när Alandia testade de vanligaste navigationsplottrarna för större fritidsbåtar. Alandia testade inte bara plottrar, man utrustade dem också med elektroniska sjökort från flera tillverkare.

Testerna genomfördes som en del i kampanjen "Vi testar vad andra lovar" signerad RBK.

– Självklart är det bra att fel uppdagas och åtgärdas så att alvarliga olyckor kan undvikas, att det skulle bli en effekt av kommunikationsplattformen var däremot inte något vi hade väntat oss säger Mathias Wikström på RBK.

Konkret betyder felet i sjökorten att vissa kobbar, djupområden och djupsiffror inte visas i alla zoomlägen. Först när användaren zoomar in rejält visas all information på skärmen. Men då är inzoomningen såpass djup att en trygg översikt saknas.

– Vi har testat plottrar och elektroniska sjökort och upptäckt att plottrar som är utrustade med Navionics sjökort har brister. Vi rekommenderar att de sjökorten inte används för navigation. Felvisningen kan leda till onödiga olyckor och i värsta fall sätta människoliv i fara, säger Jan Erik Sundberg, avdelningschef för båtförsäkringar vid Alandia Försäkring.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.