Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Regissören bakom succéfilmen: Lång väg kvar till jämställdhet

Publicerad: 10 december 2015, 15:46

"Resten av Europa behöver filmen", säger Jakob Ström.

Den har fått 4,2 miljoner visningar på ett dygn. Den gripande filmen "Kära pappa" slog ner som en bomb i sociala medier. Nu berättar regissören Jakob Ström om filmen och reaktionerna. – Det är helt bananas, säger han.


Ämnen i artikeln:

Jakob StrömEmanuel Karlsten

Det är den norska välgörenhetsorganisationen Care som står bakom filmen tillsammans med reklambyrån Schjarven och Jakob Ström, som skapat den pro bono.

Filmen, som handlar om hur flickor och kvinnor utsätts för mäns och pojkars direkta och indirekta våld, lades först ut på Cares Facebooksida, på norska. Men det var efter att journalisten Emanuel Karlsten skrev ett känslosamt inlägg och delade en svensk version som den verkligen brände till.

// <![CDATA[ (function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); // ]]>

Posted by Emanuel Karlsten on den 9 december 2015Jag såg det här klippet igår och drabbades totalt. Jag kan fortfarande inte släppa det. Ta fem minuter idag. Se klippet...

– Jag har fått så mycket reaktioner. Det är alltifrån folk som skriver att de har kommit närmare sin fru – till en kvinna som hörde av sig och berättade att hennes dotter blev mobbad i skolan och hade tagit livet av sig. De ville visa den i en stiftelse som de hade skapat efteråt, säger Jakob Ström.

Samtidigt säger han att filmen också genererat ris.
– En del killar är extremt upprörda och tycker att vi drar alla över samma kam. Men när jag läser det känner jag ännu mer hur viktigt den här filmen och budskapet är. Skandinavien har kommit långt vad gäller jämställdhet – men har uppenbarligen en lång väg kvar att gå.

Han säger att många berömt sättet filmen är berättad på.
– Det är helt galet emotionellt. Jag blir så berörd när jag läser folks kommentarer. De ringer, skickar meddelanden, Facebookar ... Det är mycket mer än jag någonsin kunde föreställa mig.

Texten är skapad av reklambyrån Schjarven. Jakob Ström berättar att direkt när han fick den skickad till sig bestämde han sig för att göra filmen.
– Jag blev oerhört berörd av den. Jag är själv pappa och den gick rakt in i hjärtat. Jag är mitt i målgruppen själv. Vi pratade mycket om tonaliteten. Vi ville inte använda några pekpinna och att vi inte gjorde det tror jag är en del av succén. Men det är tydligt att vi inte är hemma vad gäller jämställdhet. Annars skulle den inte delas så mycket.

Jakob Ström har rannsakat sig själv under arbetet med filmen.
– Jag har aldrig kallat en tjej hora. Däremot har jag stått för den subtila jargongen – skämten man drar. Det är inte okej att säga dem. Inte okej att kalla tjejer för öknamn. Min egen dotter ska snart ut i bistra verkligheten. Vi måste försöka förändra attityden.
Filmen spelades in i Sverige av fotografen Andres Rignell, och Jakob Ströms två egna barn är med i den. Många av de andra barnen som medverkar i den går på en skola i Norsborgs – och ställde också upp gratis.

Nu finns planer på att lägga speakerröster på många andra språk.
– Vi har redan översatt den till engelska, men vi har blivit kontaktade av en kvinna på FN som har blivit engagerad. Inget är klart än men hon har pratat om att Emma Watson (skådespelare reds.anm.) ska lägga sin röst på filmen. Jag vet också att Care vill översätta den till bland annat ryska och franska. Egentligen kan vi översätta den till alla språk.

Tror du att den skulle få lika bra spridning i världen som här?
– Både ja och nej. Jag tror att budskapet är lättare att ta till sig för människor i Skandinavien. Men resten av Europa behöver den garanterat. Däremot tror jag att det skulle bli extremt mycket rabalder om den på andra ställen. Men det är bara ett tecken på att den behövs.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.