Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Reinfeldt tveksam till politisk tv-reklam

Publicerad: 30 juni 2010, 15:26

Fredrik Reinfeldt störs av att förnyelsen som ledde till Nya Moderaternas valframgång 2006 beskrivs som ledd av pr-konsulter. Och han är rädd att politisk tv-reklam kan leda till grövre personangrepp. I förra veckan medverkade en sittande statsminister för första gången på en Resumébar.


truefalse

Hovet, Moderaternas förändring, tv-reklam, bullar och straffskatt för stockholmarna, var några av de ämnen som Viggo Cavling och statsminister Fredrik Reinfeldt talade om när de möttes på Resumébaren. (Foto: Stefan Borgius)

Men det började med bröllopet, var det inte en statsfinansierad saga? undrade Resumés Viggo Cavling?
– Nej, vi har i demokratisk ordning bestämt att vi är en monarki. Då ska staten stå för en del av notan. Det är nog en av de lättare bördorna svenska folket har att finansiera, givet vad Sverige får ut av det, svarade Fredrik Reinfeldt.

Men prinsessan Madeleine som först åker till New York, sedan till Miami efter den uppbrutna förlovningen. När hon återvänder till Sverige är det för att gå på fest.

Hur går det ihop med arbetslinjen?
– Nej, jag har inga synpunkter på det. Och prinsessan Madeleine verkar följa i sin mors fotspår och arbetar mycket för barns rättigheter, sade Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt fick en mardrömsstart som statsminister. Två statsråd tvingades lämna efter bara några dagar, och på hösten 2007 tvingades hans statssekreterare Ulrica Schenström sluta.

Två tuffa år?
– Jag har aldrig värderat det så. Det händer saker när man har regeringsmakten. Vissa är tuffare än andra.

2006 gick ni till val som Nya Moderaterna. Vad går ni till val som 2010?
– Ett parti måste vara i ständig förnyelse. De som besökt ett partimöte vet att det finaste av allt är att vara det vi alltid varit. Det är 100 år gamla värderingar som ska ge svar för vår tid.
– Vi utmanade detta, och förnyelsen fortsätter. Vi ska alltid vara Nya Moderaterna i varje val som jag leder partiet.

Partiets omvandling beskriverhansom den största förändringen ett svenskt politiskt parti har gått igenom.
– Och det har stört mig att det sagts att den förändringen skulle vara styrd av pr-konsulter. Pr-konsulter gör många bra saker, men har inte styrt Nya Moderaterna.

Blir då valet i höst en folkomröstning om förtroendet?
– Personerna spelar en roll. Under en svagare ledare kan ett parti stå still. Men valet i höst kommer att handla om jobb, en ansvarstagande ekonomi men också om två tydliga regeringsalternativ som står mot varandra.

Moderaterna kommer att göra tv-reklam inför valet. Men Fredrik Reinfeldt uttrycker själv en tveksamhet inför vad tv-reklamen kan leda till:
– Vi får se, det kan bli bra. Men det kan också leda i fel riktning om det leder till allt grövre angrepp på varandra.

Och även om Fredrik Reinfeldt ställde upp på bilder där han tvättade i förra valrörelsen är han numera mer tveksam till att bli privat.
– Jag har i växande grad blivit rädd om det lilla privatliv jag har.

Men din fru Filippa verkar ha en annan inställning. Hon ställer upp och bakar bullar ...
– Hon bakar verkligen inga bullar! säger Reinfeldt och inhöstar publikens skratt.

Och om han upplevs som kontrollerad:
– Var glad att jag inte är tvärtom!

Just nu förbereder Alliansregeringen ett gemensamt utspel under Almedalsveckan. Inför förra valet handlade Almedalsutspelet om att avskaffa fastighetsskatten, påminde Viggo Cavling.
– Ja, och frågan kanske dyker upp på nytt. Med de rödgrönas förslag ska ägaren av en herrgård i Sörmland inte betala fastighetsskatt, men den som har ett radhus i Bromma ska göra det. Det blir en straffbeskattning av stockholmarna, säger Fredrik Reinfeldt med klar anspelning på sin företrädare som statsminister.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.