Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Renaults förslag: Körkort för att få fler att köra elbil

Publicerad: 3 november 2016, 13:52

Renault har i samarbete med Edelman Deportivo tagit fram ett innovativt exempel på lobbying mot regeringen: Ett förslag på körkort för elbilar.


Ämnen i artikeln:

EdelmanRenault

I dag finns det tekniska möjligheter att göra elbilen folklig. Regeringen har som mål om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. I samband med att Renault nu lanserat en uppdaterad elbil  på svenska marknaden passar man på att föreslå ett subventionerat elbilskörkort  

–  Vi vill driva på elbilsrevolutionen, då är framtidens förare nyckelspelare, säger Lars Höglin på Renault i ett uttalande.

Målsättningen med ett nytt körkort, med beteckningen EB, är att uppmuntra framtida förare att välja elbil. Initiativet kring ett statligt subventionerat elbilskörkort kommer att
presenteras som ett förslag för Sveriges riksdag.

–  Näringslivet måste ta sitt ansvar för att leda samhällsutvecklingen framåt och som tillverkare vet vi vilka hinder svenskarna upplever med elbilar. Tidigare har räckvidd varit en barriär, men nu när bilarna uppdaterats behöver också samhällsstrukturer uppdateras. Därför vill vi införa ett subventionerat körkort för elbilar som skulle öka möjligheterna att nå en elbilsrevolution och därmed regeringens mål, säger Lars Höglin som är initiativtagare på Renault.

Initiativet stöttas av tankesmedjan Fores som bland annat grundat 2030-sekretariatet för att säkerställa att målet om en fossiloberoende fordonsflotta verkligen uppnås.

–  För allt fler unga är det otänkbart att köra annat än elbil i framtiden. Då är det också onödigt att lägga tid och pengar på att lära sig köra något annat. Vi startade 2030-sekretariatet för att säkerställa att regeringens mål nås och elbilsfrågan behöver ett ordentligt omtag på samhällsnivå. Ett elbilskörkort vore därför ett mycket välkommet kliv i rätt riktning, säger Mattias Goldmann, vd på Fores i ett uttalande.

Redan innan elbilskörkortet har blivit verklighet bjuder Renault svenskarna på 400 körlektioner i elbil, med syftet att förarna snart ska kunna ta ett elbilskörkort.

Övningskörningen sker i samarbete med tre körskolor i Stockholm, Lund och Norrköping

På kampanjssidan går det att skriva under förslaget om ett subventionerat elbilskörkort
och den som är intresserad kan också skriva upp sig för att få en körlektion.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

EdelmanRenault

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.