Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Resumé startar Lobbyleaks

Publicerad: 14 mars 2011, 10:57

Nu startar Resumé en ny kanal för att tipsa om och granska lobbying. På Lobbyleaks.se ska tipsare anonymt kunna ge information om vilka som agerar lobbyister. Där finns också fakta och fördjupning om lobbying i Sverige och utomlands.


Ämnen i artikeln:

Viggo CavlingResume.se

Viggo Cavling. Foto: Andreas Elgstrand.

Resumé har sedan i början på 90-talet skrivit om den svenska lobbyismen, och ännu längre bevakat pr-branschen. Sedan 1996 har tidningen utsett Årets lobbyist.

Starten av www.lobbyleaks.se är ett sätt att stärka bevakningen och granskningen av den svenska lobbyismen.

– Resumé startar www.lobbyleaks.se för att vi tror på en värld med tydliga särintressen. Vi vill veta vad särintressena och lobbyisterna vill och vilka konsulter som hjälper dem att sprida budskapet, säger Resumés chefredaktör Viggo Cavling.

Men är inte lobbyisternas affärsidé att vara hemliga?
– Jo, ofta är det så. Men ju mer kunskap som sprids desto bättre. Vi kommer aldrig att få hela bilden eller den totala sanningen, men vi vill komma så nära som möjligt. Lobbybranschen och public affairs-verksamheten präglas av onödigt hysch-hysch. På kort sikt är det säkert bra för byråernas fakturering, men på lång sikt eroderas förtroendet för lobbybranschen. Det vill Resumé med lobbyleaks motverka.

Utgår ni ifrån att lobbyismen är något skumt?
– Nej, vi tror att opinionsbildning och direkt lobbying numera har blivit ganska givna redskap för dem som vill påverka i Sverige. Att lobbying allt mer ersatt andra och äldre metoder för påverkan, ofta i kombination med vanlig opinionsbildning. Vi tror inte att lobbyisterna är onda. Men slutenheten är ett problem. Som branschtidning har vi som uppgift att granska och berätta också om det som någon eller några inte vill ska komma ut.

Ni hoppas på tips om lobbying som inte var känd?
– Ja, genom tipsadressen lobbyleaks@resume.se skapar vi en kanal för att ta emot tips om lobbying. Och den som tipsar är grundlagsskyddad som källa och har rätt att vara anonym. Den som vill vara helt anonym kan till exempel göra det genom att skaffa en hotmail- eller gmail-adress, säger Viggo Cavling.

GÅ IN PÅ SAJTEN HÄR

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Viggo CavlingResume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.