Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Retorikguru dömer ut Aktuellts inslag om Sahlin

Publicerad: 5 juli 2010, 11:52

(S)-ledaren Mona Sahlin fick en totalsågning av retorikexperten Elaine Bergqvist i Aktuellt. Retoriknestorn, Göran Hägg, är skeptisk: –Det handlade inte om retorik utan om mystiska förmodanden. Jag måste också erkänna att jag inte känner till Elaine Bergqvist. Elaine Bergvist är förvånad över kritiken.


Ämnen i artikeln:

Göran HäggAktuelltSVT

Inslaget i om Mona Sahlin i Aktuellt med Elaine Bergqvist.

Häromdagen bedömdes Mona Sahlin av retorikexperten Elaine Bergqvist i Aktuellt. Bland annat beskrev hon att Mona Sahlin kisar med ögonen och har en dialekt som inte fungerar. Efteråt rasade SSU:s förbundsordförande, Jytte Guteland, mot inslaget och menade att det rör sig om vuxenmobbning. Nu ansluter sig en av de tyngsta experterna på området, författaren Göran Hägg, till kritikerna:

– Jag har svårt att bedöma Elaine Bergqvist då jag inte känner till henne, men så mycket kan jag säga att det inte handlade om retorik, utan massa förmodanden om vad Mona Sahlin gör eller inte gör. Inslaget var både konstigt och osakligt, säger Göran Hägg.

Han menar att det exempelvis inte fanns några som helst tecken på att fd statsminister Ingvar Carlssons hesa röst skulle haft en negativ betydelse. I stället har Mona Sahlin ett klassiskt retoriskt problem som hänger ihop med avsaknaden av budskap:

– Det var alldeles tydligt att Elaine Bergqvist inte talade om retorik, utan mer om någon form av mimik och hur hon trodde att Mona Sahlins dialekt uppfattas. Det säger sig själv att det är omöjligt att veta hur svenska folket uppfattar detta, säger Göran Hägg.

Elaine Bergqvist – som har en fil kand inom retorik och var SVT:s retorikexpert kring presidentvalet i USA, är Aftonbladets retorikexpert och ska även vara SVT:s retorikexpert inför valet 2010 – tillbakavisar kritiken:

– Det är tråkigt att Göran Hägg inte känner till mig. Särskilt med tanke på att han också har varit på Aftonbladet. Och för mig är det oroväckande att en retoriker säger att den ickeverbala kommunikationen; röstläget, kroppsspråket, inte har någon betydelse, säger Elaine Bergqvist.

Hon menar att det är ungefär som att säga att Barack Obamas röst och kroppsspråk inte skulle haft någon som helst påverkan på utgången i det amerikanska presidentvalet:

–Du får en större eller mindre uppförsbacke beroende på hur du pratar. Så är det bara, säger Elaine Bergqvist.

Hon kan ändå hålla med Göran Hägg om att budskapet också är viktigt, men menar att det vore felaktigt att inte nämna Sahlins icke-verbala kommunikationen då den står för 80 procent av den totala kommunikationen:

– Det skulle naturligtvis varit bra om det även hade funnits tid att tala om innehållet, men när du har tre minuter i tv går det inte att hålla en föreläsning, säger Elaine Bergqvist.
Göran Hägg håller alltså inte med och menar att Mona Sahlin måste peka vart hon vill med sin politik för att vända en negativ trend:

– Mona Sahlin har pratat om att hon vill höja förmögenhetsskatten och göra en kosmetisk förändring av socialförsäkringssystemet. Men problemet är att hon saknar en riktigt bra historia att föra fram, säger Göran Hägg.

Vad skulle hon kunna göra för att förbättra situationen?
– För det första måste Röd-Gröna presentera någon från Alliansen skild fråga som visar vad man vill åstadkomma närmaste fyra åren. Det kan exempelvis handla om vägbyggen som ska få fart på jobben. Problemet är att Mona Sahlin ger intrycket av att det enda hon vill  är att regera, säger Göran Hägg.

Hennes motståndare talar om Toblerone-politik och att hennes stora väska var så ful att hon inte kunde vara i samma rum som Obama?
– Kolla bara hur mycket skit Gudryn Schyman klarade att hantera. Problemet med Mona Sahlin är att hon verkar skämmas för sina budskap och idéer, vilket är livsfarligt. Det finns ingen jävlar anamma och det enda (s) lyckats med är att skrämma livet ur villaägarna, säger Göran Hägg.

Vad är det bästa Mona Sahlin lyckats med retoriskt?
– Före Toblerone-affären var hon mest känd för att hon sade att det är häftigt att betala skatt. Jag måste säga att det är en av de mest geniala fraser som yttrats i svensk politik då det visar en stolthet för vad man gör, säger Göran Hägg.

Se inslaget nedan:

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Göran HäggAktuelltSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.