Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Retorikkrig i Socialdemokraterna

Publicerad: 19 mars 2013, 13:17

Daniel Suhonen och Stefan Löfven

Vem skriver tal åt vem? Och vem tar betalt? Med bara två veckor till sin kongress tycks Socialdemokraterna ha fått ett retorikkrig på halsen. I tisdagens Dagens Nyheter påstod debattören Daniel Suhonen att en person fick 70 000 kronor för att skriva Stefan Löfvens sju minuter långa installationstal som partiledare. Det tillbakavisas av Stefan Löfven.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtStefan LöfvenDaniel SuhonenSocialdemokraterna

Debatten om talskrivandet inleddes med Margit Silberstein och Tommy Möllers bok ”En marsch mot avgrunden” om vad som hände i partiet under Håkan Juholts partiledarskap. Där hävdar de att Pär Nuder skrev stora delar av Håkan Juholts tal till extrakongressen i mars 2011 där Juholt valdes till partiledare. Ett tal som fick Göran Greider att förklara att det var ett av de bästa politiska talen han hört.

Förra onsdagen skrev Anna Hellgren på Expressens kultursida att det var ”Daniel Suhonen som skrev lejonparten av textmassan, medan Nuder och andra lade till vissa bitar”. Igår kommenterades det av Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder på Ledarbloggen. Linder konstaterade att Suhonen själv i en ledare i Piteå-Tidningen efteråt beskrivit talet som ”fullt av vitalitet och självförtroende”.

I dag i DN skriver Daniel Suhonen att han var en av flera som bidrog med underlag till talet. Han var sedan på plats på kongressen när talet hölls:

”Det häpnadsväckande för mig var att ganska mycket av det jag skrivit var med”, skriver Suhonen.

Men han säger också:

”Jag fick inte betalt för underlaget jag skrev, medan den person som skrev sju minuter åt Stefan Löfven ett år senare fick 70 000 kronor”.

Enligt uppgifter till Resumé pekas Mona Sahlins tidigare talskrivare, Anneli Toresson, ut som den som skrev talet. Hon driver i dag verksamhet som bland annat tal- och spökskrivare i egna företaget Ordpartner.

– Jag vill inte kommentera dina uppgifter, säger hon.

Men har du medverkat till talet?

– Jag vill inte gå in i den diskussionen. Jag har inte sett den artikel du pratar om, säger Anneli Toresson.

Tidigare i dag träffade Stefan Löfven riksdagsjournalisternas förening och fick då frågor om talet. Han förklarade då att han skrev talet själv ihop med sin inrikespolitiske sekreterare Ville Birksten på natten och morgonen före det möte den 27 januari 2012 där han utsågs till partiledare.

– Vi har inte betalt någon för att skriva Stefans tal, säger pressekreteraren Erik Nises.

Men sista talet… förlåt ordet, är nog inte sagt eller hållet i rosornas retorikkrig.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.