Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Rubbar vår bild av polisen och dess uppdrag”

Publicerad: 11 januari 2016, 11:27

Pr-konsulterna Lisa Blomqvist och Paul Ronge.

Foto: Press/Håkan Flank

Stockholmspolisen mörkade de systematiska övergreppen mot unga flickor på sommarfestivalen We are Sthlm. Vad innebär detta för Polismyndigheten? Vi har frågat två pr-konsulter.


Ämnen i artikeln:

Dan EliassonPR-ByråerPR-planPolismyndighetenPR-strategiPolisenPR-konsulterPaul Ronge

Övergrepp på flickor så unga som elva år. Det har varit verklighet två somrar i rad på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Men Stockholmspolisen har mörkat händelserna och Dagens Nyheter har nu tagit del av de interna larmrapporterna. Resumé har pratat med pr-konsulterna Paul Ronge, med egna firman Paul Ronge Media AB, och Lisa Blomqvist, pr-konsult på Westander. Paul Ronge ser kopplingarna till nyårsnattens övergrepp i Köln.

– Jag uppfattar det här som väldigt allvarligt, att folk upplever att man hemlighåller. De vill skydda människor och nationaliteter. Under min tid som reporter var det här högst aktuellt, man ska undvika att skriva om nationaliteter om det inte finns ett intresse. Men här har det med saken att göra, säger Paul Ronge.

Paul Ronge berömmer polisens krishantering, där de öppet går ut att säger att de ska gå till botten med hemlighållandet.

– De har agerat ganska självkritiskt och öppet. Det är väldigt bra gjort. Jag tror att det här kan öka förtroendet för polisen genom att de säger att det var fel. Hade de smusslat med det hade de sjunkit i folks ögon. Nu finns det anledning att ha förtroende.

Poliser som DN har varit i kontakt med säger att polisen medvetet undviker att rapporter om händelser som kan knytas till gärningsmän med utländsk bakgrund. Paul Ronge menar att det här måste bli en väckarklocka för landets journalistkår, som länge varit försiktiga med att uppge nationalitet.

– Ska de vara konsekvensneutrala så måste de skriva nyheter som nyheter. Det är nödvändigt för förtroendet. Det måste vara sanningen – det är oerhört viktigt. Tittar man på SD:s tidningar så är de precis lika fördomsfulla. De tar bara upp nyheter när invandrare gör något, säger Paul Ronge.

Lisa Blomqvist, pr-konsult på Westander, anser att det pr-mässigt innebär en otroligt stor skada att undanhålla relevant information. Framförallt för en myndighet som polisen.

– Att undanhålla relevant information riskerar att göra långsiktig skada. Den som agerar så här bränner sitt förtroendekapital, vilket kan ta lång tid att bygga upp igen, säger Lisa Blomqvist och fortsätter:

– Agerandet riskerar att väcka många frågor kring hur polisen avgör vad som ska kommuniceras och inte. Vad är det som styr? Myndigheters uppgift är att ge samhällsservice, inte att utgå från hemmasnickrade partipolitiska teorier. Detta riskerar att rubba vår bild av polisen och dess uppdrag.

Hur har polisen skött krishanteringen?
– Det jag hittills har sett har signalerat att de ser allvarligt på händelsen. Jag vill dessutom lyfta upp rikspolischefens Dan Eliassons snabba reaktion på Twitter igår kväll. De digitala kanalerna är en jätteviktig kommunikationsväg under en sådan här krissituation.

— Dan Eliasson (@dan_eliasson) January 10, 2016Blev varse om DNs uppgifter ikväll. Lovar att saken ska utredas.

Resumé söker Polisen. Deras pr-byrå Prime har avböjt att kommentera.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.