Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

S begärde ut FP-toppens mejl – ska användas i valkampanjen

Publicerad: 15 augusti 2014, 07:06

Lotta Edholm och Stefan Löfven

Foto: Skärmdump från Expressen.se

Socialdemokraterna har rekryterat en PR-konsult privatpersoners mejl till FP-toppen Lotta Edholm. Mejlen ska användas i Stefan Löfvens valkampanj, det skriver Expressen.


Ämnen i artikeln:

Val 2014FolkpartietSocialdemokraterna

Socialdemokraterna har själva anklagat Moderaternas 24-miljonerskampanj för smutskastning. Nu har S enlitat en pr-konsult på kommunikationsavdelningen, som tidigare ska ha hoppat in som chef för en stor pr-byrå i Stockholm, enligt Expressen.

Pr-konsulten har kartlagt Lotta Edholm, folkpartistisk toppolitiker i Stockholm. Pr-konsulten är tjänstledig sedan förra året och arbetar som kommunikatör med inriktning på webben för partiet i Stockholm. För ett antal veckor sedan begärde pr-konsulten ut samtliga mejl som skickats till  Lotta Edholm under det senaste året.

Efter det begärde personen ut kopior på en rad enskilda människors personliga mejl. Socialdemokraterna har tagit kontakt med de som skrivit brev till Lotta Edholm.  

S-tjänstemannen skriver följande i ett mejl till en av privatpersonerna.

"Vi blev berörda av din berättelse och ditt engagemang. Därför känns det viktigt att din och andras historier berättas. Jag undrar därför om det skulle vara okej för dig om ditt brev, tillsammans med andra stockholmares brev, publiceras digitalt på en hemsida där vi presenterar berättelser och citat från medborgare? Vissa av breven skulle vi också vilja kunna använda i vår kampanj i tunnelbanan, skulle även det kännas ok?"

I mejlet erbjuder S-tjänstemannen berätta mer om partiets kampanj och svara på frågor. Expressen har varit i kontakt med den icke namngivna pr-konsulten som inte vill uttala sig.

Partiets kommunikationschef i Stockholm Lisa Hedin är bekant med kopieringen av Lotta Edholms mejl och försvarar handlingen:

– Vi tycker alltid att det är viktigt att läsa vad medborgare skriver och tycker. Det är ingenting nytt för oss. Jag är ju gammal brevchef hos Göran Persson.

Inom kort presenterar Socialdemokraterna sina kampanjer, Lisa Hedin vill inte uttala sig innan dess. Hon avfärdar att det skulle röra sig om en smutskampanj.

– Det tycker jag är en helt annan sak, att beskriva en verklighet som Stockholms medborgare beskriver. Det är något helt annat än att trycka sånt som man vet inte är sant på affischer. Om Lotta Edholm tycker det är ett problem att använda sig av vanliga stockholmares berättelser så tycker jag det får stå för henne.

Folkpartiets skolborgarråd Lotta Edholm fick tidigare i somras veta att Socialdemokraterna begärt ut och kopierat hennes mejl.  

- Det är kränkande att enskilda nu riskerar att bli uthängda i en socialdemokratisk smutskampanj, säger Lotta Edholm till Expressen och fortsätter:

–Att vi utmålar varandra som skurkar hela tiden, det är jag van vid och det får man tåla. Men här blandar man in helt vanliga medborgare som inte har bett om det. Det är en ny dimension.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.