Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

S-kuppen i Gomorron Sverige

Publicerad: 21 augusti 2014, 14:09

Jakob Ohlsson ställde Fredrik Reinfeldt mot väggen i Gomorron Sverige – utan att hans roll i S kampanjbyrå presenterades

Jakob Ohlsson jobbar för Socialdemokraternas kampanjbyrå. I morse ställde han kritiska frågor till Fredrik Reinfeldt i SVT:s direktsändning – utan att hans politiska uppdrag presenterades.


Ämnen i artikeln:

Val 2014Anja HildénGomorron SverigeSVTFredrik ReinfeldtSocialdemokraterna

Tidigare i dag rapporterade Resumé om hur Vänsterpartiets landstingskandidat Jonas Lindberg intervjuades i Sveriges Radio P4 och Ekot i P1 utan att hans politiska kandidatur presenterades.

Nu har en annan medarbetare i valrörelsen tagit sig igenom filtren på public service.   Till vardags jobbar Jakob Ohlsson på Socialdemokraternas kampanjbyrå. I morse ilsknade han till under frågestunden Fredrik Reinfeldt och ringde in till Gomorron Sveriges telefonväkteri med statsministern.

Jakob Ohlsson ställde denna fråga till statsministern:

"Varför ställer du den ökade kostnaden för flyktingmottagande, en ökad kostad som är mindre än vad svenskar lägger på husdjur varje år, mot välfärden och inte exempelvis skattesänkningar?"

Efter en utläggning av Fredrik Reinfeldt kom Jakob Ohlsson med ett faktapåstående som fick statsministern att reagera:

"Den här killen är politiskt aktiv"

Jakob Ohlsson fick aldrig frågan om han företrädde eller hade kopplingar till ett politiskt parti.

– Jag var upprörd efter Moderaternas utspel om flyktingpolitiken, ringde in och anmälde mitt intresse och de ringde upp efter att jag hade hoppat in i duschen. Utan att fråga om jag jobbade politiskt.

Känner du själv ett ansvar att vara transparent med din roll?
– Ingen ställde frågan. Personen i luren var under stress och frågade bara vad jag hette och hade för telefonnummer. Jag ställde frågan som privatperson inte som kampanjarbetare för Socialdemokraterna och SSU.

Anja Hildén är nyhetschef på SVT Nyheter. Hon berättar att God morgon Sverige totalt tog emot 40 samtal från personer med frågor till Fredrik Reinfeldt. Jakob Ohlsson var en av de nio som kvalificerade sig. Enligt Anja Hildén är det orimligt att SVT skulle börja kontrollera om de som ringer in är politiskt aktiva.

– Vi frågar inte efter partitillhörighet. Det vore knäppt att göra det samtidigt  som risken finns att personerna skulle kunna ljuga. De frågor som vi väljer ut är de som är mest relevanta. Om Jakob Ohlsson är politiskt aktiv så får vi utgå ifrån att hans fråga var relevant även för andra människor än partivännerna, säger Anja Hildén till Resumé.  

Han leder ändå Socialdemokraternas kampanjbyrå borde inte det framkomma för tittarna?
– Om vi skulle börja göra en urvalsprocess där vi tar hänsyn till om de är politiskt aktiva faller hela konceptet. Skulle de avvika från sin ursprungliga fråga och föra fram ett brandtal i direktsändning finns det alltid möjligheten att avbryta. Och skulle politiskt aktiva ta sig igenom för att försöka föra ut ett visst budskap tror jag att det faller tillbaka på dem.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.