Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

S nya grafiska design – misstänkt lik Sverigedemokraternas

Publicerad: 7 juli 2016, 08:21

Trots likheterna hör alltså kampanjen till vänster inte till samma parti som till höger.

Foto: Skärmdump/Twitter

Vissa menar att S har hämtat inspiration från SD i sin nya migrationspolitik. Nu får kritikerna vatten på sin kvarn. "Inspirerades av Instagrams logga" är försvaret.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Det är väl känt att Socialdemokraterna är ett av de partier som har tappat väljare till Sverigedemokraterna i anslutning till det senare partiets starka tillväxt. Sedan S det senaste året dessutom fört en hårdare migrationspolitik gör allt fler tolkningen att partiet försöker locka sina väljare tillbaka.

När man så lanserade kampanjen "Vi tänker ta fighten mot segregationen" i samband med Stefan Löfvens tal på Almedalen i tisdags, fick flera personer på sociala medier uppfattningen om att partiet tar i lite väl hårt, i försöken att göra det.

"Smart att rippa av SD kampanj. Kan de bli mer uppenbart att ni försöker vinna tillbaka SD:are?" skriver till exempel en person i en kommentar på Twitter."Duktig SD-ripof där. Klantskallar, ni kunde väl åtminstone valt en annan färg...röd kanske..?" skriver en annan.

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin säger först att han "inte håller på med grafiska profiler" varför han hänvisar vidare till kommunikationschef Nina Wadensjö. Men när hon inte går att nå väljer presschefen att ändå kommentera varför man valde den rosa-orangea grafiska profilen i kampanjen mot segregation.
– Vi upptäckte först i efterhand att den här grafiska profilen påminde om Sverigedemokraternas. Det var ett misstag från vår sida, säger Håkan Gestrin.

Är det här ett sätt att försöka locka väljare tillbaka från SD?
– Absolut inte.

Han berättar att man upptäckte likheterna först när folk började kommentera i sociala medier.
– Personen ifråga som gjorde det här har inte haft koll på hur SD:s grafiska profil sett ut tidigare. Men det  uppmärksammades rätt fort i sociala medier och då bestämde vi oss för att den absolut inte kommer änvändas mer.

Borde ni inte ha koll på det?
– Jag tycker det här får räcka, för du har fått svar. Det handlar inte om att, som du uttrycker det, vinna väljare från SD.

Håkan Gestrin berättar slutligen att han fått ett sms av personen bakom skapelsen, där han delgett varför han valde färgerna.
– Han hade hämtat inspiration från Instagrams ikon.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.