Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

S-strategin som ska mosa Maud

Publicerad: 7 juli 2010, 09:03

De rödgrönas strategi för onsdagen: Hård attack på centerledaren Maud Olofsson. En ”Mosa Maud-kampanj” ska skapa missmod i Alliansen. Dit hör också planteringen av ryktet att centerledaren ska sluta.


Ämnen i artikeln:

AlliansenMaud OlofssonCenterpartietSocialdemokraterna

Maud Olofssons närmaste medarbetare i ett allvarligt möte inför Centerpartiets dag i Almedalen. Pressekreteraren Frank Nilsson skyndar bland de sista in till mötet. (Foto: Janne Sundling)

Både S och C är i kris. Socialdemokraterna har de sämsta siffrorna på ett sekel. Centern riskerar åka ur riksdagen.

De rödgröna har definierat Centern som Alliansens svagaste länk. Kristdemokraterna pendlar kring fyraprocentsstrecket, men anses kunna få så många stödröster av ”gammelmoderater” och allmänborgerliga att risken att falla ur riksdagen bedöms som liten.

Däremot slåss Maud Olofsson mot både sjunkande siffror och rykten om sin avgång. Centern dementerar och slår tillbaka med beskyllningar om ”dirty campaigning” från de rödgröna.

De rödgröna gör i dag allt de kan för att ta uppmärksamheten från Centerpartiets dag. På torsdag kommer Alliansen att göra detsamma under Socialdemokraternas dag.

Det börjar redan i ottan: Sahlin, Wetterstrand, Eriksson och Ohly åker norrut till tidigare statsministern Ingvar Carlssons sommarställe i Lummelunda. Som av en slump följer några busslaster journalister med.

Strategin är att visa att en av Socialdemokraternas legendarer sluter upp bakom Mona Sahlin och det rödgröna samarbetet.
– Ingvar hade vänligheten att inbjuda partiledarna och språkrören, säger S partisekreterare Ibrahim Baylan.

Ingvar Carlsson var den som lyfte in Mona Sahlin i regeringen som arbetsmarknadsminister 1990. Nu stiger S-veteranen på nytt in i rollen som vallokomotiv, efter att i tidigare val spelat en undanskymd roll.
– Visst, det visar kontinuiteten i partiet, även om det ny sker i ett nytt alternativ. Men vi har lagt 15 vår- och höstbudgetar ihop, säger Ibrahim Baylan.

Men både Socialdemokraterna och Centern var skakade under gårdagen och kallade till krismöten.

Stora delar av centerns ledning satt i krismöte under eftermiddagen i trädgården till det hus partiet hyr i Visby centrum. De rödgröna skulle egentligen haft ett mingel med partiledarna och språkrören, men det fick stå tillbaka för interna rödgröna överläggningar.

De kommande två dagarna står det verkliga slaget mellan de rödgröna och Alliansen i Almedalen.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.