lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”S-valberedningen gjorde inte sitt jobb”

Publicerad: 27 januari 2012, 22:12

Anna Grönlund Krantz, partner och chef för JKL Stockholm.

– Håkan Juholt är en jättetrevlig och bra person, men politiken drivs av helt andra krafter än näringslivet. Så man kan konstatera att valberedningen inte gjorde sitt jobb. Det hävdar Anna Grönlund Krantz, ny partner och Stockholmschef på JKL med många år inom politiken bakom sig.

Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtGöran PerssonAnna Grönlund KrantzJKLAnders Lindberg

KB

Karl-Johan Byttner


41-åriga Anna Grönlund Krantz blev politiskt aktiv redan som 18-åring då hon blev invald i jämställdhetsdelegationen.

Hon har toppat folkpartiets lista i Norrbotten och suttit i högsta partiledningen ihop med dåvarande FP-ledaren Lars Leijonborg.
Sedan spelade ödets spratt sitt spel, som det många gånger gör i olika personers liv. Alliansen vann valet år 2006 och Anna Grönlund Krantz blev av med sitt riksdagsmandat.  

Då blev det frågan om ett vägval.

Skulle hon återvända till universitetslivet och en doktorsavhandling inom nationalekonomi eller hitta på något helt annat:
– Jag kände att mitt liv färgats så mycket av politiken från 18-35 år att jag inte kände för att skriva en avhandling inom nationalekonomi, säger Anna Grönlund Krantz.

Som en blixt från klar himmel fick hon ett samtal från en av JKL:s grundare, Anders Lindberg. Han undrade om hon kunde tänka sig att gå in som juniorkonsult på byrån.

Valet var ganska enkelt av två skäl. Dels var Anders Lindberg en vän till henne och någon som hon vid olika tillfällen arbetat med som politiker, dels arbetade hennes syster redan på JKL:
– Jag hann bara utnyttja ett par månader av min politikerpension. Det var också bra att jag gick in som juniorkonsult då det gav mig en chans att växa in i rollen, säger Anna Grönlund Krantz.

Idag, drygt fem år senare, är konsultlivet inget val hon ångrar och i dagarna utsågs hon till en av byråns sju partner:
– Anders Lindberg är känd för att göra bra rekryteringar, haha. Vi har även Göran Persson, säger Anna Grönlund Krantz.

I samband med utnämningen, som gäller från och med årsskiftet, utsågs hon även till chef över JKL Stockholm, som idag har 60-talet medarbetare:
– Konsultyrket handlar om att få förtroende hos kunderna och politik handlar också om att kunna övertyga folk. Jag gillar även att göra affärer. Så jag tycker att konsultlivet passar mig riktigt bra, säger Anna Grönlund Krantz.

Hon har inte släppt politiken helt bara för att hon har gått över till konsultbranschen.

Som en av JKL:s tyngre specialister inom public-affairsområdet gäller det att hänga med.

Anna Grönlund Krantz tycker exempelvis att Håkan Juholts utnämning var minst sagt märklig:
– Håkan Juholt är en jättetrevlig och bra person, men politiken drivs av helt andra krafter än näringslivet. Så man kan konstatera att valberedningen inte gjorde sitt jobb, säger hon.

Hon och Göran Persson har också blivit lite av ett radarpar trots att man tillhörde olika partier:
– Det är jättekul att vara ute hos kund med honom. Han sitter på en otroligt samlad politisk kompetens och är också fantastiskt trevlig, säger Anna Grönlund Krantz.

Hur reagerar kunderna på Göran Persson?
– De blir precis som jag väldigt imponerade av hans kompetens. Han är också en retoriker av guds nåde så om jag jämför mig med honom ligger jag risigt till, haha, säger Anna Grönlund Krantz.

Vad använder ni egentligen för retoriska grepp?
– Oavsett vad man ska tala om gäller det bara att vara sig själv. Det låter naturligtvis klyschigt, men fungerar, säger Anna Grönlund Krantz.
JKL är känt för att berätta ytterst lite om sina kunder och sina affärsmetoder.

Anna Grönlund Krantz bryter inte den traditionen. Hon vill varken gå in kunder eller vilka timarvoden byrån ligger på.
– Det enda jag kan säga är att timarvodena ligger högt, säger hon.
JKL är precis som Kreab lite av en institution inom pr-Sverige.

Anna Grönlund Krantz ser dock en stadigt ökad konkurrens framöver. Den kommer framförallt från mindre specialiserade byråer:
– JKL har nog ett av de starkaste varumärkena när det gäller strategisk kommunikationsrådgivning, men vi ser att konkurrens hårdnar. Det här kan vi bemöta med kvalitet i våra leveranser, inte pris, säger Anna Grönlund Krantz.

JKL Group ägs idag av Publicis och har förutom Stockholm verksamhet i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Bryssel.

Då Publicis är ett börsnoterat bolag vill inte JKL berättade vad företaget omsätter eller gör för vinst. Hela JKL Group har 150 medarbetare, varav 60-talet personer i Stockholm.

JKL har ett ständigt rekryteringsbehov av såväl juniorer som seniorer:
– Ett av skälen till att jag har stannat så länge på JKL är för att jag har så fantastiska arbetskollegor. Det är kul att möta juniorer som man kunde vara mamma åt som är sjukt smarta, säger Anna Grönlund Krantz.

Hur gallrar ni ut vilka som är bäst?
– Vi plockar ut de smartaste talangerna direkt från högskolorna. Sedan går vi mycket på två egenskaper. Vi testar först om man är en riktigt vass skribent och sedan undersöker vi om man kan formulera lösningar på olika problem.

Hon tycker inte att den ekonomiska turbulensen har ställt till det särskilt mycket för JKL, utan menar snarare att byrån kan dra nytta av sådana tider:
– Många väljer att se om sitt hus och då brukar exempelvis Public Affairs vara ett viktigt område, säger Anna Grönlund Krantz

Saknar du politiken?
– Jag kan naturligtvis sakna partipolitiken, men jag konstaterar samtidigt att det är lättare att påverka politiken ur ett JKL-perspektiv än att påverka Folkpartiets partiledning då jag satt i den. Och det är väl oftare tankesmedjor hittar mer innovativa lösningar på partipolitiken än de politiska partierna själva, säger Anna Grönlund Krantz.

Debatten har blivit alltmer intensiv på sistone om att politiker som går över till konsultbranschen borde omgärdas av en karenstid, men det är ingen lösning som Anna Grönlund Krantz förespråkar:
– Jag skulle hellre se att människor vandrade fram och tillbaka mellan näringslivet och politiken flera gånger under livet, säger hon.

Som ny chef över JKL:s Stockholmskontor vill hon framförallt framhålla ärlighet och tydlighet som en av sina riktigt starka ledaregenskaper.

Hon tror sig också ha nytta av att hon har växt upp i en småföretagarfamilj – hennes mamma och pappa hade ett möbelföretag i hennes hemstad Kiruna.

Men det var kanske inte så som för många andra barn i småföretagarfamiljer att hon fick spendera massa tid där, utan för henne var det skidåkningen som gällde.

Anna Grönlund Krantz åkte skidor så till den milda grad att när hon väl flyttade ner till Stockholm lovade hon sig själv att aldrig mer åka skidor. Men efter att ha fått två barn tvingas hon kanske bryta löftet till sig själv.

Du flyttade från Kiruna och har fortfarande kvar en rejäl norrländsk brytning. Vissa slipar bort brytningen för att göra karriär i Stockholm, men det har inte varit något för dig?
– Jag kan inte göra något åt det. Jag har däremot en massa andra områden som jag skulle kunna förbättra en hel del, säger Anna Grönlund Krantz.

Hon anser bland annat att hon är usel på att komma ihåg detaljer som siffror och namn.
– Jag är en person som måste fokusera på saker. När jag väl är inne i något brukar jag ha järnkoll, säger Anna Grönlund Krantz.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev