Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så avslöjades Facebooks pr-skandal

Publicerad: 13 maj 2011, 05:22

Det var i sista minuten som USA Today insåg att informationen om Google var planterad och stoppade publiceringen av en anti-Google-artikel. Det berättar bloggaren som skulle skriva artikeln från början.


Facebook och Burson-Marstellers försök att svartmåla Google är årets värsta pr-skandal. Men de var nära att lyckas med sitt uppdrag och om de hade agerat lite mindre klumpigt hade det kanske gått.

Det berättar bloggaren Christoffer Soghoian i en intervju med Observer  .

Han var en av några bloggare som erbjöds att skriva artikel om Googles agerande i integritetsfrågor. Burson-Marstellers hävdade att texten skulle placeras i tidningar som Washington Post och på bloggar som Huffington Post.

Soghoian har profilerat sig med kritiska inlägg om integritet på internet och han tror att det var därför Burson-Marstellers vände sig till honom.

– Det var uppenbart att de var ute efter mitt namn.

Pr-byrån vägrade dock att avslöja vem som var uppdragsgivaren men Soghoian anade at det var en av Googles konkurrenter. När han inte fick besked publicerade han i stället hela uppdraget som han fått via e-post.

Han tyckte heller inte att uppgifterna som man ville sprida om Google var speciallt graverande.

Men Burson-Marstellers använde flera metoder för att få publicitet. Före detta journalister, som tidigare haft profilerade jobb på tv, försökte övertyga sina kollegor på USA Today att skriva om Google. De rikstäckande tidning hade också gjort ett stort jobb, på den här planterade historien, och skulle dra på nyheten på sin förstasida.

– I sista stund såg de mejlen jag skickat till dem och insåg att de hade blivit förda bakom ljuset, säger Soghoian.

I stället blev USA Today första av de större tidningarna som skrev om smutskastningskampanjen mot Google.

Sen var det bloggen The Daily Beast  som avslöjade att det var Facebook som låg bakom. Vilka bevis och hur man fick reda på dem har inte avslöjats.

När det avslöjades försökte Burson-Marstellers att svära sig fri från inblandning. Vilket inte lyckas särskilt väl.

Läs mer

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.