Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så blir du het på arbetsmarknaden

Publicerad: 26 mars 2013, 11:37

De mest önskade egenskaperna på arbetsmarknaden är varken kunskap eller utbildning, utan erfarenhet och ansvarstagande. Det visar en undersökning av Arbetsförmedlingens plattsannonser framtagen av Magasin 3 och reklambyrån Volontaire.


Ämnen i artikeln:

Volontaire

Just nu ställer den argentinska konstnären Mika Rottenberg ut på Magasin 3. Hon inspireras av ett av samtidens hetaste diskussionsämnen: arbete och intresserar sig för hur vår fysiska insats skapar värde.

Magasin 3 och reklambyrån Volontaire ville placera hennes konstnärliga tematik i en lokal kontext. Man genomförde en omfattande undersökning av vilka egenskaper som är mest attraktiva på den svenska arbetsmarknaden.

De gick igenom strax över färska 16 000 annonser på Arbetsförmedlingens hemsida för att urskilja vilka yrkesmässiga attribut som är vanligast förekommande.

– I en tid då arbetslösheten ligger på över 8 procent, ville vi se vad som egentligen förväntas av en arbetssökande idag. Resultatet var på samma gång förväntat och förvånande, säger Tessa Praun, Intendent på Magasin 3.

Resultatet av undersökningen visar att svenska företag primärt letar efter erfarna, ansvarstagande personer som är enkla att samarbeta med. Egenskapen kreativitet, som ofta lyfts fram utåt, ligger sist på listan. Vikten av utbildning hamnar utanför.

Magasin 3 och Volontaire har också tagit fram kulturarbetare.nu.  En webbtjänst som skapar ett personligt brev utifrån svenska arbetsgivares preferenser. Generatorn är helt baserat på undersökningens resultat. Webbtjänsten ska också spegla Rottenbergs lekfulla förhållningssätt och rikta sig mot det absurda i verklighetens krav som ställs på arbetstagare.

Hela listan av attraktiva egenskaper:

1. erfaren
2. ansvarstagande
3. kunnig            
4. kvalificerad            
5. god samarbetsförmåga            
6. strukturerad            
7. initiativrik            
8. flexibel            
9. kompetent
10. självständig            
11. serviceinriktad            
12. intresserad            
13. noggrann            
14. engagerad
15. talar engelska
16. lösningsorienterad
17. lyhörd
18. positiv
19. social
20. kreativ

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Volontaire

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.