Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så försöker Arla krishantera inför Uppdrag Granskning

Publicerad: 3 december 2015, 07:00

Arla körde debattartikel för att bemöta Uppdrag Granskning, svenskarna shoppar mer med mobilen och flera vill köpa Yahoo. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Arla krishanterar inför Uppdrag Granskning
I går publicerade Dagens Industri en debattartikel av Arlas Sverigechef Henri de Sauvage där han gick ut med att bolaget spenderat allt för mycket pengar på bland annat alkohol.
"Pengar har spenderats på ett oansvarig sätt, bland annat i samband med representation" skrev han.

Nu berättar samma tidning att debattartikeln ska ses i ljuset av att Arla granskas av SVT:s Uppdrag Granskning.
– Man får se dert här som en väldigt tidig krishantering från Arlas sida för att minimera skadan av en högst angelägen granskning av oss som garanterat kommer att uppröra Sveriges bönder, säger Nils Hansson, ansvarig utgivare för programmet, till DI.

Bakgrunden är att mjölkpriset ligger på rekordlåga nivåer, vilket har tvingat många bönder att kasta in handuken. Samtidigt fördubblade Arla sitt bonusprogram under fjolåret till 115 miljoner kronor, samt lägger stora belopp på representation.
– Arla vill svälta ut de svenska mjölkbönderna för att bli av med dem. Och nu kommer uppgifter om vidlyftig representation som ett hån ovanpå det. Hela styrelsen borde bytas ut, säger Arlabonden Per-Fredrik Petré till DI.

Svenskarna shoppar mer med mobilen
Under det tredje kvartalet i år handlades 5,5 miljoner varor genom mobilen i Sverige, enligt siffror från PostNord, Svensk digital handel och HUI Research. Av de svenskar som e-handlar har var femte genomfört ett köp med sin mobiltelefon under Q3 2015.
– Jag kan definitivt säga att det är ett trendbrott, jag blev förvånad när jag såg siffrorna. I mobilen har man inte tryckt på köpknappen så otroligt mycket, men nu börjar alla bli så vana vid e-handel och storleken på skärmarna gör det lättare, säger Postnords e-handelsexpert Arne Andersson till Breakit.

Ubers nya beställningsknapp
Framöver ska det vara möjligt att beställa en Uber genom andra appar än deras egna. Tanken är att man till exempel i en restaurang-app ska kunna ha en knapp som automatiskt beställer en Uberbil dit, skriver Mashable.

USA bad Sverige om hjälp att fånga Snowden
Sommaren 2013 bad FBI och USA:s justitiedepartement Sverige om hjälp att få visselblåsaren Edward Snowden utlämnad. Det avslöjar SVT:s Dokument Inifrån. Rubriken på brevet som skickades är "Urgent notification" och kom från en tjänsteman vid USA:s ambassad i Danmark till polismyndigheterna i Danmark, Norge, Sverige och Finland.

Publicis omorganiserar
Det globala kommunikationsnätverket Publicis organiserar om för att komma bort från det traditionella "silo-tänket". Gruppen kommer nu att vara indelad i fyra områden: Publicis Communications, Publicis Media, Publicis.Sapient and Publicis Healthcare, skriver Adage.

Flera vill köpa Yahoo
Det är flera bolag som har visat intresse av att köpa upp internetbolaget Yahoo, skriver Wall Street Journal. Bland annat finns Verizon, mediebolaget Time Inc, media- och internetbolaget IAC samt investmentbolaget TPG Capital ska finnas bland spekulanterna. Uppköpsryktena har tidigare tillbakavisats.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.