Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så lite syns svenska vd:ar i sociala medier

Publicerad: 5 september 2017, 09:07

Hexagons vd Ola Rollén.

Foto: Bengt Oberger/Wikimedia Commons

Frankrikes vd:ar är mest aktiva i sociala medier följt av Norge och Australien. Svenska vd:ar kommer först på 11:e plats. Hexagons vd Ola Rollén toppar den svenska Twitterlistan.


Ämnen i artikeln:

TwitterVdTim CookLinkedinKommunikation

Vd:arna för världens största företag har ingen imponerande hög närvaro i sociala medier. Till exempel är bara en av sju (14 procent) aktiva på Twitter. Minst 41 procent av dem finns dock representerade på karriärportalen Linkedin. Det här visar resultatet av en studie utförd av pr-nätverket ECCO International Communications.

Den svenska byrån JOI communication, som är medlem i det globala pr-nätverket, bidrog till studien där ECCO:s experter undersökte företagsledarnas närvaro på Twitter och Linkedin i de 20 största börsnoterade bolagen i över 20 länder.

En analys av resultaten från de enskilda länderna visar att aktiviteten inom sociala medier är störst i Frankrike. Bland de franska cheferna har 7 av 20 (35 procent) ett Twitterkonto och 14 av dem är representerade på Linkedin (70 procent). Norge ligger på andra plats med 6 av 20 verkställande direktörer aktiva på Twitter och 13 på Linkedin. På tredje plats följer Australien med 5 vd:ar på Twitter och 10 på Linkedin av de tjugo största börsbolagen i respektive land.

USA ses som pionjärland inom sociala medier, men endast 5 av 20 amerikanska företagsledare är närvarande på Twitter och 7 på Linkedin. Däremot har de högstebossar som finns på sociala medier i USA flest följare. Apples koncernchef Tim Cook har fler än 5 miljoner följare på Twitter. Som en jämförelse kan exempelvis nämnas att den vd i Frankrike som syns mest har strax över 37 000 följare på samma kanal.

Den obestridliga ettan på Linkedin är Microsofts koncernchef Satya Nadella med över 1,5 miljoner följare. Sverige kommer på delad 11:e plats i den internationella jämförelsen, tillsammans med Irland och Brasilien. Här finns endast tre av vd:arna i de 20 största företagen på Twitter och flest följare, drygt 8 500 stycken, har Hexagons vd Ola Rollén. 6 av företagsledarna för de 20 största svenska bolagen har ett aktivt Linkedinkonto.

ECCOs analys gällde följande 22 länder: Australien, Brasilien, Egypten, Frankrike, Irland, Italien, Norge, Polen, Ryssland, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike samt en regional analys för Latinamerika (inklusive Argentina, Chile, Colombia, Mexiko och Peru.)

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.