Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så når han över 3000 journalister på Facebook

Publicerad: 12 november 2014, 15:23

Jakob Ohlsson på Reform Act.

Är du journalist och aktiv på Facebook? Då är risken stor att du ingår i pr-byrån Reform Acts system som kan skicka ut skräddarsydda annonser till just din profil. – Vi är förmodligen ensamma om det här, säger Jakob Ohlsson, konsult på byrån.


Ämnen i artikeln:

FacebookReform Act

Systemet som Reform Act har tagit fram är unikt i sitt slag, enligt Jakob Ohlsson. Verktyget möjliggör riktade annonsköp på Facebook, och alla plattformar som deras annonsverktyg är ihopkopplat med, mot drygt 3000 aktiva journalister i Sverige.
– Vi tog hjälp av en utvecklare vid namn Joel Svensson som har "dataminat" Facebook och skrapat ihop alla FB-id:n kopplade till journalister. Därefter har vi laddat upp dem på deras annonsverktyg som en lista. Men det går inte att göra så längre eftersom de har täppt till hålet. Så det är bara vår existerande lista som sattes upp innan det som fungerar, säger Jakob Ohlsson.

Listan började sättas ihop i somras, och under hösten har den testats med några av byråns kunder. Den har visat sig fungera.   Syftet med att samla in information om just journalister är naturligtvis att de är viktiga opinionsbildare.
– Vi är en byrå som jobbar med kunder som till exempel fackliga organisationer som gör politiska påverkanskampanjer. Där är journalister en superviktig målgrupp. Det här är en möjlighet att se till att de tar del av våra kunders budskap, säger Jakob Ohlsson.

Hur stort värde har det här verktyget?
– Det finns ett enormt värde. Vi är de enda i Sverige som kan göra det här, så vitt jag vet. Det är ett unikt erbjudande som jag tycker är lite kul. Vi har lurat systemet lite. Facebook täppte antagligen igen den här möjligheten eftersom de inte vill att man ska kunna jobba så riktat.

Har ni listor med andra målgrupper också?
– De kan vi ha.

Är du rädd att Facebook kommer att ta bort er lista?
– När man jobbar digitalt ritas spelplanen om hela tiden. Då får man hitta något annat smart sätt att göra det på. Men just nu verkar det inte som att de kommer ta bort gamla listor. Jag känner mig hyfsat trygg.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FacebookReform Act

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.