Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så påverkade JKL ägandet i svenska företag

Publicerad: 1 juli 2015, 09:01

JKL-grundaren Anders Lindberg. Foto: Andreas Elgstrand.

Under fjolårets Almedalsvecka lanserade JKL konceptet ägarinvesteringar för att få mer långsiktiga ägare till svenska företag. Sedan dess har bland annat första och tredje AP-fonden tillsammans med Folksam satsat miljarder på Fortums elnät. "Vi kan inte ta åt oss hela äran", säger JKL:s Anders Lindberg.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015JKLNasdaq OMXAnders Lindberg

På uppdrag av Nasdaq OMX påbörjade JKL i september i fjol arbetet med en idéskiss om hur institutionernas placeringar ska kunna ske mer långsiktigt. Med den ville de hitta konstruktiva sätt för det svenska pensionskapitalet att agera långsiktigt för Sveriges utveckling och konkurrenskraft. I backspegeln står det faktum att utländska placerare kunde köpa svenska företag som Astra Zeneca och Scania – och buden stoppades inte av AP-fonderna.

En Anders Lindberg-författad debattartikel i DN och ett seminarium senare har AP-fonder gjort stora investeringar i infrastruktur.
– Det kanske allra största var när Folksam, första och tredje AP-fonden köpte Fortums elnät. Något som är än mer glädjande är att marknaden har gett det vi kallar för ägarinvesteringar ett annat namn, nämligen ankarinvesteringar. Nästan varje gång det kommer en större börsnotering har några institutioner gått in i förväg och agerat som förtroendeinvesterare, säger Anders Lindberg.

Senast i går stod det klart att fjärde AP-fonden går in som en av fyra ägarinvesterare tillsammans med familjen af Jochnick, Swedbank Robur och Svenska Handelsbanken Fonder när sjukvårdsföretaget Capio noteras på börsen. Ett annat färskt exempel är när Swedbank Robur Fonder, Axel Johnson AB och Fjärde AP-fonden köpte aktier i Dustin när it-jätten börsintroducerades i februari.
– Det tredje vi har sett är att vi aldrig tidigare har haft en sådan opinionsmässig uppslutning bakom AP-fonderna: Att de ska vara aktiva, långsiktiga och engagerade ägare.

Hur stor ära kan JKL ta åt sig för det här?
– Vi kan inte ta åt oss hela eller största delen av äran. Vi var en katalysator som genom ett begrepp satte igång en tankebana om rörelseriktning. Men vi har fått mycket beröm av aktörerna på kapitalmarknaden. Debatten har blivit mycket, mycket bredare. Och det kan vi ta åt oss en något större del av äran för.

Dagen före midsommar presenterades ett förslag som i praktiken innebär att AP-fondernas organisation ska göras om och ligga under en central kostnadskontroll i Pensionsmyndigheten.
– Det vore paradoxalt, tycker Anders Lindberg.

Går vi åt ett håll där utredningar allt mer görs av pr-byråer i stället för av politiskt tillsatta?
– Vi ser en ökad mångfald med olika aktörer som genomför uppdrag som tidigare bara gjordes av staten. Delvis är det ett uttryck för att det offentliga utredningssystemet inte längre har samma status som det hade en gång i tiden. Med tanke på det statliga systemets inneboende tröghet kanske det är bättre med en mångfald av aktörer som på ett öppet sätt levererar underlag som det politiska systemet kan ta ställning till.

Ser du inget problem med det?
– Nej. Det som skiljer den här typen av aktiviteter jämfört med annan rådgivning är att de är helt öppna och transparenta. Både vem som står bakom, vem som finansierar, gör jobbet och drar slutsatserna.

Har ni något mer planerat för Nasdaq OMX?
– Nej men det kan inte uteslutas, eftersom det är en hel del saker kvar att göra.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.