Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

”Så påverkar fiaskot med Kakan Hermansson Audis varumärke”

Publicerad: 15 november 2016, 14:28

Ett varumärke som använder en influencer måste låta sig förknippas med allt som influencern står för, skriver Resumé Insikts redaktör Yasmine Winberg i en analys.

Influencer marketing har blivit det nya svarta hos annonsörer. Men Audis färska haveri som föregicks av H&M:s visar att det snabbt kan gå käpprätt åt helvetet. Att använda profiler i kampanjer är mer komplicerat än det kan verka, skriver Resumé Insikts redaktör Yasmine Winberg.


Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstKakan HermanssonAudiResumé Insikt Kommunikation

Mitt i stormen funderar man på hur det egentligen gick till när Audi valde Kakan Hermansson till influencer i sin nya kampanj. Hon hade sällskap av två andra; Daniel Adams-Ray och raceföraren Mikaela Kottulinsky, som tillsammans skulle formge nya bilmodellen Q2. Mikaela Kottulinsky har relevans för varumärket av uppenbara anledningar – hon representerar en redan bilintresserad målgrupp.

Men valet av Kakan Hermansson och Daniel Adams-Ray är inte lika självklart. Hon är en modebloggare, tv-profil och konstnär. Han är en artist. Båda är bosatta i Stockholm och tar troligtvis tunnelbanan eller pendeln till jobbet. Till synes befinner de sig lika långt ifrån en Audi som vi ifrån en solig sandstrand.

En inte alltför vild gissning är att de valdes i ett försök att bredda målgruppen. Ett gäng vita män i 50-årsåldern skulle blandas ut med unga och urbana kvinnor och män. Audi skulle pumpa in värden i varumärket som Daniel Adams-Ray och Kakan Hermansson redan stod för. Bilmärket köpte helt enkelt profilernas image i stället för att köpa influencers som ligger i linje med deras egna mål och värderingar.

Vad de inte räknade med var att få hela paketet. Två olämpliga uttalanden, som Kakan Hermansson dessutom bett om ursäkt för, flöt upp till ytan. Det ledde till två saker. Audis redan tillgivna fans surnade till och började utöva påtryckningar om att ta bort kampanjen. I stället för att stå pall för en upprörd klicks skrik i sociala medier, avbryter Audi kampanjen och skyller allt på reklambyrån Åkestam Holst. Och samtidigt har Audis potentiella fans (Kakan Hermanssons fans) gått förlorade för all framtid.

Det är inte första gången ett företag trampar snett i valet av influencers. H&M:s kampanj med Little Jinder gick i kras bara för ett par veckor sedan, men då var situationen omvänd. Varumärket gick emot artistens privata värderingar, hon backade från kampanjen och skyllde sin medverkan på att hon "behövde deg".

Vad kan vi då dra för slutsatser av detta? Att en kändis säger att ett varumärke är bra räcker inte. Det är bevisligen varken speciellt effektivt eller autentiskt. När ett varumärke använder en influencer måste varumärket i stället låta sig förknippas med allt som influencern står för. Det innebär att varumärket behöver förstå att influencern är en människa som tycker, tänker och känner saker som de även uttrycker (och i bland ber om ursäkt för) i sociala medier.

Så ser verkligheten ut. Även kändisar säger dumma saker. Det är knappast förvånande. Det förvånande i sammanhanget är att marknadsavdelningen på Audi inte begriper detta.

I dag har Audi lyckats med en sak. I stället för att modernisera varumärket har de "fegiserat" det.

Och ärligt talat. Vem vill köra omkring i en feg Audi?

***

Yasmine Winberg är redaktör för analysbrevet Resumé Insikt Kommunikation. Vill du teckna en prenumeration för fler analyser om kommunikationsbranschen? Det fixar du här.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.