Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så ska Fi:s visioner betalas

Publicerad: 1 juli 2014, 11:50

Gudrun Schyman håller hov i Almedalen.

Kenneth Hermele är civilekonom och doktor i humanekologi, men också mannen som ska räkna in Fi i riksdagen. I morgon ska han berätta hur Fi ska finansiera reformer för 100 miljarder kronor. Resumé berättar redan i dag. Räkna inte med fler skattesänkningar.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014Gudrun Schyman

Fi är ett kaxigt parti just nu. På Donners plats lät i går en skojfrisk Gudrun Schyman riksdagskandidaterna välja utskottsplatser. Torget var igenkorkat av jublande supportrar.

I morgon kommer hennes räknemästare Kenneth Hermele för att besvara frågan som plågat partiet sedan framgången i EU-valet: "Hur ska alla visionerna  betalas?"

– Det är besvärande att inte ha färdiga svar när så mycket av debatten handlar om ekonomi, säger han. Vi har inte resurser att göra en skuggbudget. Men vi vill prata mer om omfördelning och då krävs inga nya pengar. Och vi vill prata inriktning och är långsiktiga, sextimmarsdag kan ta tio år att nå fram till.

Men vad kostar era förslag?
– Någonstans kring 100 miljarder. Men om vi gör tankeleken att ta bort jobbskatteavdragen har vi 80-90 miljarder. Avskaffad ROT och RUT ger 17 miljarder, minus några för ökat svartjobb. Det finns inga skäl att subventionera dem som har råd att betala.

Det är många kvinnor som driver RUT-företag?
– Vi vill öka företagandet och kan tänka oss en stödform för kvinnligt företagande.

Ska de få ta ut vinst om de driver vårdföretag eller skola?
– Det är stötande när företag som finansieras med offentliga medel gör stora vinstuttag. Det vill vi diskutera ett sätt att förhindra.

I första hand vill ni finansiera era visioner med höjd skatt?
– I första hand vill vi förändra politikens inriktning, därefter hur det ska ske. Men det finns många inkomstkällor som regeringen avhänt sig.

Fastighetsskatten till exempel?
– Ja. Problemet är att den är låg och inte relaterar till fastighetens värdestegring.

Hur mycket ökar skattetrycket med er politik?
– För att få in 110 miljarder ökar skattetrycket bara från 44 till 47 procent.

Kenneth Hermele har aldrig varit partiaktiv och gick med i Fi i höstas, då han blev tillfrågad om att stå på listan till riksdagen:

– Jag ser feminismen som politikens tredje steg. På 1800-talet handlade det om klassfrågan och på 1970-talet miljön. Fi omfattar båda och ger ett tredje perspektiv med tonvikt på diskriminering av alla slag.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.