Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så ska Sofia Arkelsten klara Shell-krisen

Publicerad: 27 oktober 2010, 10:43

På onsdagsmorgonen avslöjade Expressen att Moderaternas Sofia Arkelsten bjudits på en utlandsresa av oljejätten Shell. Pr-proffs betonar vikten av snabb och tydlig kommunikation men hittills är det tyst hos Moderaterna. – Jag har rätt så höga tankar om hennes förmåga att kommunicera. Jag känner en oro att det är människor som ger henne rådet att hålla tyst, säger Staffan Dopping seniorkonsult hos K-Street Advisors till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSofia Arkelsten

Sofia Arkelsten. Foto: Carina Jäderström.

Expressen kommer med avslöjandet på första nyhetsuppslag i dagens tidning och det har därefter tagits upp av landets andra stora medier.

Enligt Expressens artikel bjöds Sofia Arkelsten på en resa till sydfrankrike av Shell för att vara närvarande vid en tävling för universitetsstudenter.

Resan ägde rum i slutet av maj 2008 och Sofia Arkelsten var då Moderaternas miljöpolitiska talesman.

Hon är nu sedan mindre än en månad partiets partisekreterare. Det enda som kommunicerats efter avslöjandet är att Sofia Arkelsten ställer in ett möte som skulle hållits idag.

– Det viktiga är att vara öppen och tillgänglig. Ge sin egen version. I dagens medievärld går det så snabbt. Det är inte många timmar man har på sig innan man har förlorat initiativet, säger Staffan Dopping.

Rådet om att vara snabb och tydlig i sin kommunikation är något Christian Ekström som är chef för Public Affairs på Grayling håller med om.

Han anser också att det är viktigt att samlar krafterna.
– Personer i övrigt inom Moderaterna måste snabbt ta tag i den här frågan. Vilken kris det än handlar om ska man inte hantera den själv, säger Christian Ekström.

Att Sofia Arkelsten är ny på posten och är tämligen okänd bland folk i allmänhet är till hennes nackdel:
– Om man är väldigt populär och känd är det lättare att klara en kris. Den som redan är uppskattad tål mera svärta. Om man är okänd sättter en kris hela bilden av en, säger Christian Ekström.

Båda två tror att Sofia Arkelsten kommer ta sig igenom Shell-krisen utan att tvingas avgå.

– Det tror jag verkligen. Jag tror för det första att ledningen tycker att hon är otroligt viktig för fortsatt förnyelse. Hon har nog stått på tillväxt i tre-fyra år och varit en stjärna inom partiet. Det vore ett fruktansvärt avbräck för partiet om den nya partisekreteraren får avgå inom en månad, säger Staffan Dopping.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

ExpressenSofia Arkelsten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.