fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så styckades Guldkalven

Publicerad: 4 maj 2011, 08:03

Pr-företaget n3prenör var unikt lönsamt och hade en stabil kundkrets bland stora börsbolag. Vinsten låg konstant på 20–25 procent. När grundarna sålde bolaget till en nyetablerad koncern skulle allt fortsätta som vanligt. Men de nya ägarna tömde bolaget på alla tillgångar.

Ämnen i artikeln:

Nätverksekonomin

JS

Janne Sundling


truefalse

Illustration: Andreas Elgstrand.

Den 11 september 2009 försattes ir-byrån n3prenör i konkurs.

Men tvärtemot de flesta bolag som går i konkurs hade det inte en lång historia bakom sig av vikande intäkter och växande skulder. De var fram till året innan konkursen ett ­ytterst välmående företag.

n3prenör var starkt nischat på att producera finansiell information åt storföretag och hade uppdrag åt bolag som NCC, SCA, Posten, Länsförsäkringar, Securitas och Atlas Copco.

Det befann sig i en lönsam nisch, varje år mellan 1998 och 2005 låg vinstnivån på 20–25 procent. De två grundarna, Henry Bock och Gun Gabrielsson, kunde under samma period ta ut 43 miljoner i vinstutdelning.

Men under 2005 bestämde de sig för att sälja bolaget till Dellinger Group, ägt av två norrmän som enligt vad de själva sade ville bygga upp en större svensk reklam- och kommunikationskoncern. Säl­jarna, Henry Bock via sitt bolag som ägde 75 procent av n3prenör, och Gun Gabrielsson, som via sitt bolag ägde 25 procent, fick med tilläggsköpeskilling sammanlagt strax över 23 miljoner kronor för byrån.

En tilläggsköpeskilling som enligt uppgift till Resumé betalades ur n3prenörs egen kassa.

När Dellingergruppen tog över som ägare började svenska­ n3prenör systematiskt att tömmas på alla tillgångar. Företaget fortsatte att göra bra resultat, men pengarna försvann in i andra Dellinger­bolag i Sverige och Norge. Och om det gick bra för n3prenör gick det desto sämre för de andra bolagen som tömdes i ännu raskare takt.

Dessutom hade Dellinger tagit lån i Kaupthing Bank för att genomföra köpet av n3prenör, med aktierna i bolaget som pant.

Mellan 2006 och 2008 tömdes n3prenör på sammanlagt 18 723 889 kronor, enligt konkursförvaltarens förvaltar­berättelse. Det kan ändå vara lågt räknat, i berättelsen slår man fast att de också fick ta löpande kostnader för systerbolag för till exempel leasingavtal.

Trots att förvaltarberättelsen kom in till tingsrätten redan förra sommaren har konkursen inte kunnat avslutas.
– Det är flera transaktioner från n3prenör som har varit starkt ifrågasatta. Det har gått i väg pengar till andra bolag i gruppen som i sin tur har hamnat på obestånd. Och det går inte att få tag på de tidigare ägarna­ längre, säger konkursförvaltaren Roland Sundqvist.

Bakom Dellinger Group stod norrmännen Geir Lolleng och Aksel Bratvedt.

Geir Lolleng hade varit advokat och kommunstyrelse­ledamot för Høyre i hemkommunen Asker utanför Oslo. Aksel Bratvedt beskrev sig som managementkonsult och uppgav att han hade varit strategisk rådgivare åt ledande svenska banker under 90-talet.

Via Dellinger köpte de i mitten av 00-talet upp en rad ­företag som verkade inom kommunikationsbranschen. Här fanns 17 företag för digital bildbehandling, grafisk produktion, annonsbyråer, mässföretag och ir-företaget n3prenör. I Norge startades också ett Delling Group­ med inrikting på ­reklam. Koncernbygget toppades med fyra brittiska företag, varav ­moderbolaget Delling Group Plc en tid var noterat på den brittiska sidolistan AIM. Samtliga bolag är i dag i konkurs.

Men strategin tycks från allra första början ha varit att tömma­ bolagen på deras värde.
– De ringde från moder­bolagets ekonomifunktion och sa: ”Vi ser att ni har en miljon på kontot, den ska ni föra över till oss.” I efterhand konstruerade man att det skulle vara betalning för royalties eller ­något annat. Men det fanns aldrig några styrelsebeslut, ­säger en tidigare anställd.

En av de två tidigare ägarna, Gun Gabrielsson, satt kvar som vd även sedan de norska ägarna­ hade tagit över. En månad före konkursen slutade hon för att börja som projektledare på Hallvarsson & Halvarsson.

I dag pågår fortfarande försök att reda ut Dellingerbolagens konkurshärva. De samlade skulderna i de svenska bolagens konkurser har av tidningen Affärsvärldens Calle Froste uppskattats till 250 miljoner kronor. Trots att bolagen systematiskt tömdes på pengar hade de en samlad omsättning på över 330 miljoner före konkursen. 
– Men det gjordes aldrig några stora investeringar under den här tiden. Så de pengarna som bolagen tömdes på finns någonstans, säger en person med insikt i bolagen.

De tidigare ägarna Geir Lolleng och Aksel Bratvedt uppges i dag vara bosatta i Kina och där de har för avsikt att bygga upp en ny verksamhet.
– Ingen av dem har sin hemvist i Sverige eller Norge eller ens Storbritannien längre. Att försöka ställa dem till svars är ett långskott. Det kostar mer än det smakar, säger konkursförvaltaren Roland Sundqvist.

Men hans egen förvaltarberättelse utmynnar i att ”möjligheten att väcka talan mot styrelseledamöterna och vd” ska utredas.

I den norska förvaltarberättelsen talar man om ”allvarliga straffbara förhållanden” i driften av bolaget, och de två ägarna Geir Lolleng och Aksel Bratvedt har dömts till norsk konkurskarantän, motsvarigheten till näringsförbud.

Totalt har norska Delling Group skulder på nära 20 miljoner norska kronor. Till de lurade hör de plundrade dotterbolagen liksom norska Mejeriernas pensionskassa som hade placerat pengar i norska Delling Group. Bland fordringsägarna finns en rad tryckerier och andra under­leverantörer.

Bubblan började spricka för Dellingergruppen när Kaupthing Bank hösten 2008 sade upp det lån som Dellinger hade tagit för att köpa n3prenör. Eftersom banken hade tagit aktierna i bolaget som säkerhet blev de nu ägare när lånet inte kunde betalas.

När Kaupthing satte in sig  i det ekonomiska läget insåg de att det var långt värre än de någonsin hade kunnat ana och gjorde ett försök att sälja hela bolaget.
– Det som kändes som en guldkalv från början visade sig vara ett bolag som hade en hel skogskyrkogård i garderoben, säger en person som hade insyn i försöken att sälja företaget.

Att bolaget systematiskt tömdes på tillgångar var uppen­bart för alla, berättar en tidigare anställd på n3prenör.
– Vi hade en styrelse som ägnade sig åt ekonomiska o­egentligheter och en vd som blundade och lät det ske.

En annan tidigare anställd undrar hur revisorn i företaget kunde släppa igenom sådant som direkt strider mot aktiebolagslagen eller skattelagstiftningen.
– Vi frågade om han inte skulle ta in en kvittoredovisning från vår dåvarande vd. Men han svarade att han bara tittade på de större posterna.

Revisor i n3prenör liksom i de andra Dellingerbolagen var Alexander Hagberg på Ernst & Young.
Han har också varit revisor i den fängelsedömde Alexander Richards bolag och i riskkapitalbolaget Vanilla Ventures, mest känt för det spektakulära hotellbygget Copperhill i Åre.

Av det som för bara några år sedan var ett av pr-branschens mest lönsamma företag finns i dag bara kvar en konkurshärva­ och en obesvarad fråga som ställs av en tidigare anställd:
– Hur i hela fridens namn kunde de här gubbarna få hålla på?

Resumé har upprepade gånger sökt n3prenörs förra vd Gun Gabrielsson.

Delling i tre länder

Svenska bolagen:
Dellinger Group Holding AB
D Mag AB
B Cultmag AB
Domain of Graphics DOG AB
n3prenör AB
Dellinger Group AB
C Mag AB
Kanonladdaren AB
D Cultmag AB
A Cultmag AB
Depicta AB
Smartie AB
Dellinger Marketing Services AB
Dellinger Group Holding II AB
Dellinger Expo AB
F Mag AB

Norska bolagen:
Delling Group AS
Cultmag AS

Brittiska bolagen:
Delling Group Plc
Depicta Ltd
Azzets Ltd
Butler Systems Ltd

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev