Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så tog sig Hill+Knowlton igenom stålbadet

Publicerad: 14 november 2013, 14:00

Mats Fogelberg.

Foto: Pressbild.

Mats Fogelberg gick in som vd för Hill+Knowlton 2011 och i samma veva var hela Healthcare-gruppen och sju miljoner i byråintäkt på väg ut genom dörren. Han har nu lyckats vända den negativa utvecklingen för byrån. – Vi räknar med att kunna visa en över 45-procentig tillväxt från 2011 till slutet av 2013, säger Mats Fogelberg.


Ämnen i artikeln:

Storåkers McCannSturegallerianMats FogelbergPia GrahnHill+Knowlton Strategies

Han är en riktig veteran inom kommunikationsområdet. Han drev Rikta ihop  med Graylings tidigare vd Peter Erisson och Carl-Johan Wachtmeister,  som numera driver egen låda men tidigare var ordförande och  seniorkonsult på Grayling.

Rikta hade som mest 85 anställda, men  byrån havererade i samband med den uppmärksammade Sydafrika-skandalen  där Dr Alban skulle spela i slutet av 1990-talet.

– En byrå var ju ingenting att offra för Göran Persson så man hade inte så mycket att komma med, säger Mats Fogelberg.

Han  har varit vd för ett antal undersökningsföretag och mindre  reklambyråer. Han har startat Tattoo Communications, som delades upp i  två bolag. Audumbla Pilots och Tattoo PR.

Mats Fogelberg har jobbat  med varumärkesfrågor under nära två decennier med alltifrån Change Pilot  till Audumbla-gruppen där Garbergs ingick.

Då kom plötsligt ett erbjudande om att bli vd för Hill+Knowlton, som numera heter Hill +Knowlton Strategies.
–  Jag hade nog inte tänkt mig att jobba med pr egentligen, men inom  pr-området finns det ju helt unika möjligheter att få arbeta med  företagens visioner och strategier och storytelling, säger Mats  Fogelberg.

Han har också plockat in Pia Grahn som brand practice  director Europe – hon har bland annat ett förflutet som vd för Storåkers  McCann.

– Jag lockades av att det är en tidigare varumärkeskonsult  som driver byrån. Det innebär att jag går från reklambyrå till en  pr-byrå där varumärkesarbetet spelar en avgörande roll. Då känns det ju  inte som ett lika stort steg, säger hon.

Mats Fogelberg berättar att bolaget har gått igenom ett stålbad under senare år.
–  Då jag klev in i september 2011 hade vi en byråintäkt på 18,4 miljoner  kronor och precis innan jag klev på valde hela Healthcare-gruppen på tre  personer med sju miljoner i byråintäkt att gå över till Springtime,  säger Mats Fogelberg.

Som om det inte vore nog hade byråns största kund Trygg-Hansa precis sagt upp avtalet.

Mats  Fogelberg har arbetet hårt med att förändra byråns erbjudande och lyfta  upp verksamheten till en högre strategisk nivå – idag sitter man i  princip uteslutande och talar med högsta ledningar.

Byrån  kompenserade bortfallet och växte med 16-17 procent mellan 2011 till  2012 och räknar med att ha vuxit med drygt 45 procent sammantaget under  de två senaste åren vid slutet av 2013.

– Förra året gick vi fem  miljoner back, men min förhoppning är att vi visar svarta siffror i år  operativt före internationella interna fees, säger Mats Fogelberg.

Byrån  har verksamhet i 52 länder och i Norden är man uppemot 200 personer –  90 i Norge, 50 i Finland, 20 i Danmark och strax under 30 i Sverige.

Mats  Fogelberg tycker att det finns stort utrymme att växa i Sverige i och  med att marknaden är dubbelt så stor som i övriga Norden och eftersom  uppemot 80 procent av huvudkontoren för nordiska verksamheter ligger  just i Sverige.

Byrån har också inlett ett samarbete med inkubatorverksamheten Sting för att identifiera och hjälpa morgondagens bolag.

–  I vår region är Bryssel, Stockholm och Ryssland viktiga hubbar.  Ryssland har faktiskt gått om Tyskland som den starkaste  konsumtionsmarknaden, säger Mats Fogelberg.

Vi diskuterar hur dagens  bolag ska kunna hantera den snabba utvecklingen inom sociala medier och  hur många av dagens byråer blir alltmer hybrider i och med den  utvecklingen.

– Man brukar säga att lösningen är att fokusera på en  viss nisch, men byråer som vi, Jung och Diplomat har snarare försökt att  bredda oss inom fler områden. Vi ser exempelvis att hjälp även med internkommunikationen blir allt viktigare för många bolag. Inte minst  för att hela personalen är en del av kommunikationen, säger Mats  Fogelberg.

Han menar också att kommunikationsfrågan har vandrat ända upp till högsta ledningsnivå hos företagen.
–  Ta ett telebolag. Man talar inte om vad linorna kostar, utan det som  gäller är vad det kostar att bygga upp kundstocken, säger Mats  Fogelberg.

Han menar också att utvecklingen inom sociala medier gör det allt svårare att bedöma om det kan uppstå en kris eller ej.
–  Det räcker med en missnöjd kund för att det ska kunna blåsa upp till  storm. Då spelar det inte fakta någon roll längre, utan människorna blir  mediemaskinerna, säger Mats Fogelberg.

Vi diskuterar exemplet med  trosreklamen i Sturegallerian med budskapet ”Please, please him” och  Persbrandts hattparad i reklamen för filmen ”Mig äger ingen”.

Hur ska företagen egentligen lösa det här med ständig bevakning i sociala medier?
–  Jag ser en utveckling där man hanterar alltmer sådana frågor internt,  medan byråer som oss kan ge råd runt strategier och bidra med idékraft,  säger Mats Fogelberg.

Han tycker samtidigt att den snabba utvecklingen inom sociala medier också gör att kriser kan blåsa över allt snabbare.
– I den här världen kommer det hela tiden upp skit till ytan, men det blir ju en också mättnad av skit, säger Mats Fogelberg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.