måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

PR

Så tycker byråcheferna om att karenstid för politiker kan införas

Publicerad: 31 mars 2016, 11:20

Martin Petersson, Maria Grimberg och Daniel Bergsten.

Regeringen utreder möjligheten att införa karenstid för politiker som går över till näringslivet. Förslaget kan påverka pr-branschen, men de byrå-vd:ar Resumé har pratat med tonar ned betydelsen.

Ämnen i artikeln:

Maria GrimbergPrecisDaniel BergstenNarvaJKLMartin Petersson

FT

Fredrik Thambert


Frågan om karenstid för politiker har under många år varit en surdeg. De snabba övergångarna till pr-branschen har fått hård kritik – och kan nu alltså stoppas helt. Igår kom nyheten att regeringen har gett utredaren Sten Heckscher i uppdrag att se över reglerna för statsråds och statssekreterares sidbyten. Senast den 31 december ska han lämna förslag på vad som bör göras.

Resumé har frågat ett antal byråchefer om hur de ser på regeringens initiativ. Martin Petersson är vd på Hallvarsson & Halvarsson Group. Dessutom är han ordförande i branschföreningen Precis. Han säger:
– Det är naturligt och bra att det genom åren har blivit en ökad rörlighet mellan politik och näringsliv och att den dessutom går åt båda hållen. Övergångarna är inte alltid oproblematiska och behöver hanteras med gott omdöme så att förtroende och integritet upprätthålls. Om politikerna anser att nuvarande modell, som bygger på att privata aktörer själva tar ansvar för att sköta övergångar på ett bra sätt, inte fungerar så välkomnas att frågan om hur regelverket bör se ut utreds. Vi ser också fram emot att bidra med våra perspektiv på detta.

Vad anser du om karenstid för statsråd och statssekreterare?
– Det ligger i både Precis medlemsföretags och i individens intresse att övergångar sker på ett bra sätt och jag tycker att branschen sköter detta bra. Förtroendet hos de intressenter våra medlemsföretag har kontakt med för vår förmåga att sköta frågor som denna med integritet är grundläggande. Det är dessutom en självklart att de avtal om sekretess och liknande som gäller mellan staten och statsråd eller statssekreterare respekteras.

JKL är en av Sveriges största byråer och har dessutom värvat ett flertal tunga politiker genom åren. Den mest kända är utan tvivel den tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson. Byråns vd Maria Grimberg tycker att regeringens initiativ att se över sidbyten var väntat.
– Det är bra att det är tydligt definierat i uppdraget att det handlar om övergångar till alla typer av organisationer och företag, tillägger hon med anledning av att det inte enbart är pr-branschen som innefattas.

Vad tycker du om karenstid?
– Det kan underlätta inte minst för den enskilde individen att det är tydligt när personen kan börja ett nytt jobb.

Kritiker hävdar att de snabba övergångarna mellan politik och näringsliv riskerar att ge upphov till intressekonflikter och korruption. Hur bemöter man bäst den typen av farhågor?
– Ett modernt näringsliv och samhälle bör skapa förutsättningar för individer att röra sig mellan olika karriärer flera gånger under livet. I grunden är det viktigt att påpeka att det ligger i alla inblandades intresse att värna om respekten för sekretess, om sitt långsiktiga förtroendekapital samt om integriteten för både företag/organisationer och individer. Min uppfattning är att det generellt hanteras väl. I näringslivet är det vanligt med konkurrensklausuler och uppsägningstider. Det är bra att det finns sådana möjligheter generellt och kan vara bra att reglera tydligt vid övergångar från förtroendeuppdrag på hög nivå för att skapa tydlighet.

Pr-byrån Narva slog nyligen till med en prestigevärvning i form av Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund. Vd:n Daniel Bergsten är liksom Maria Grimberg positivt inställd till att sidbytena nu ses över. Han efterlyser tydligare regler och tycker att karenstid för statsråd och statssekreterare är en bra idé.
– Det är sunt. Förhoppningsvis leder tydlighet till ett ökat flöde mellan politik och näringsliv åt båda håll vilket både politiken och näringslivet tjänar på, säger han.

Det bästa sättet att undvika misstankar om intressekonflikter är att sköta övergångar med förnuft, menar han.
– De flesta inblandade gör det i dag, även utan regler om karens. Vi skulle aldrig rekrytera någon som riskerade att bli kraftigt ifrågasatt, eftersom det skulle skada vår trovärdighet. Att övergångar diskuteras, och att media håller koll på vart våra folkvalda tar vägen efter att de avslutar sin politiska karriär, är ett sundhetstecken.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev